Det är fortfarande lönsamt att vara fastighetsägare i Sverige, anser skribenterna.
Det är fortfarande lönsamt att vara fastighetsägare i Sverige, anser skribenterna. Bild: Hasse Holmberg/TT

Dags för fastighetsägarna att ta sitt ansvar

Hyresrätten kan inte bara vara en vinstmaskin för landets fastighetsägare utan måste också vara ett tryggt hem för Sveriges hyresgäster, menar skribenterna.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Replik på debattartikel i HP av Fastighetsägarna ”Rimlig hyresutveckling i Halmstad nödvändig för hyresrättens framtid”.

De senaste åren har varit tuffa för många hyresgäster. Det ekonomiska läget gör att människor behöver anstränga sig till det yttersta för att få den privata ekonomin att gå ihop. Därför är det olyckligt att Fastighetsägarna Halmstad går ut med orealistiska yrkanden inför de kommande hyresförhandlingarna och ytterligare spär på hyresgästernas oro.

Fastighetsägarna Halmstads talesperson Per Arbin målar upp en becksvart bild av svenska fastighetsbolags ekonomiska situation. Men Hyresgästföreningens granskning av fastighetsbolagens finansiella rapporter visar en annan bild. I vår rapport ”Privatvärdarnas ekonomi” har nämligen kostnadsutvecklingen för strax under 30 privata fastighetsägare, av olika storleksordning, spridda över landet analyserats. Denna granskning visar att det trots inflation och ökade taxor fortfarande är en lönsam affär att äga fastigheter i Sverige. Rapporten visar att vinsten per hyreskrona var nästan 25 procent i genomsnitt under 2022. Det innebär att för varje 100 kronor fastighetsägarna får in från hyresintäkter är 25 kronor ren vinst.

ANNONS

Självklart kan lönsamheten skilja sig mellan olika fastighetsbolag, mycket beroende på hur stor belåning som gjorts. Men på det stora hela är det fortfarande lönsamt att vara fastighetsägare i Sverige. Och det har det varit i decennier. Men hyresrätten kan inte bara vara en vinstmaskin för landets fastighetsägare utan måste också vara ett tryggt hem för Sveriges hyresgäster. Att hyresgästerna ska ta hela notan så fort kostnaderna går upp är inte rimligt. Det kommer vi aldrig gå med på. Vi tycker att bolagen borde ha byggt en kassa för sämre tider.

Vi har nu ett års erfarenhet av att arbeta med trepartsmodellen och förvisso delar vi Arbins förhoppning om att årets förhandlingar ska gå snabbare än vad de gjorde förra året. Men i sin debattartikel rättfärdigar Arbin nya rekordhöga hyreshöjningar genom att hänvisa till en undersökning, beställd av Fastighetsägarna själva, om hyresgästers ekonomiska situation. Att vifta bort de ekonomiska problem som hyresgäster ställs inför på detta sätt är helt enkelt inte seriöst.

Vi tror att det är få som känner igen sig i den solskensbild Fastighetsägarna målar upp av hyresgästers möjlighet att klara av ytterligare en rekordhög hyreshöjning. Vi som faktiskt representerar hyresgästerna vet hur tufft många har det. Tyvärr är det hjärtskärande många som tvingas vända och vrida på kronor och ören för att få den privata ekonomin att gå ihop.

ANNONS

Det är en styrka att hyresmarknadens parter är överens om vad som ska ingå i en hyresförhandling. Alla, hyresgäster såväl som hyresvärdar, tjänar på balanserade och skäliga hyresnivåer, ingen tjänar på orimliga krav och utdragna konflikter. Men vi vill också vara tydliga med att vi hyresgäster tog ett stort ansvar förra året.

Det här året kommer fastighetsägarna behöva ta ett större ansvar. Vi förväntar oss att fastighetsägarna visar sans och balans i årets hyresförhandlingar. Därför uppmanar vi fastighetsägarna: sänk era hyreskrav!

Liz Jönsson, regionordförande Hyresgästföreningen norra Skåne och södra Halland

Birgitta Ordrup, ordförande Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm

ANNONS