Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Snart spelklar. Långtidsskadade Halmstads BK-anfallaren Simon Silverholt närmar sig comeback efter fotoperationen. På fredagen tränade han med A-truppen på Örjans vall och på måndag spelar han med U21-laget mot Kalmar. Bild: Carl Fredrik Johansson
Snart spelklar. Långtidsskadade Halmstads BK-anfallaren Simon Silverholt närmar sig comeback efter fotoperationen. På fredagen tränade han med A-truppen på Örjans vall och på måndag spelar han med U21-laget mot Kalmar. Bild: Carl Fredrik Johansson

Silverholt är tillbaka på planen

Inte en matchminut sedan kvaltriumfen mot Helsingborg i november. Men här är ett positivt Halmstads BK-besked: Skadeförföljde Simon Silverholt, 23, spelar fotboll igen.

Den otursdrabbade yttern och anfallaren är tillbaka i full träning med Bollklubbens A-trupp. På måndag hoppas han göra sin första match på sex månader mot Kalmar FF i U21-allsvenskan.

– Sedan får vi se hur länge det blir, om det blir 30 (minuter) eller hur långt jag orkar. Men nu är jag tillbaks och det är bara att köra, säger han.

Hälen, foten, nyckelbenet – och foten igen. Simon Silverholts fotbollsliv har mest handlat om skador under det senaste året.

I januari – samtidigt som lagkamraterna satte i gång med försäsongsträningen inför den allsvenska comebacken – opererades han för en trasig muskelsena i vänsterfoten. 

Prognosen var att han skulle vara borta i minst två månader, i värsta fall tre. 

Men det blev alltså drygt fyra.

– Det har varit extremt tufft. Det är klart att det är jobbigt att bara vara i gymmet och inte kunna vara med och träna, jag missade läger och mycket annat. Det är klart att det har tagit, säger han och fortsätter:

– Men jag är ganska stark i huvudet och det har jag alltid varit, och även killarna har pushat mig. Jag tycker ändå att det har gått så bra det har kunnat gå.

Efter operationen gick han gipsad i tre veckor och med en så kallad ortos i ytterligare tre.

– Sedan kom den långa rehabiliteringen. Den tog lång tid, för jag kunde knappt stödja på foten och fick göra små övningar. Det tog lång tid innan jag kunde börja jogga till exempel. Det är nu på sista tiden som det har gått fortare. 

Simon Silverholt är fortfarande inte helt smärtfri, men kan hålla besvären i schack med Voltaren.

Nu har han tränat för fullt med A-truppen i en och en halv vecka. På fredagsförmiddagen spelade han på vänsterkanten i B-uppställningen när kamraterna förberedde sig inför lördagens tidiga ödesmatch hemma mot Örebro SK.

Efteråt samlar han ihop en säck bollar, tar en slurk vatten och säger:

– Det är klart att det är långt kvar. Det är en bra bit kvar i steget och jag känner inte riktigt det explosiva. Men jag kör extra och kör på gymmet också, så jag tror att det kommer att komma rätt snabbt när jag väl får matchning med U21 och kommer upp i tempot.

När hoppas du vara aktuell för A-lagsspel igen?

– Efter uppehållet hoppas jag kunna vara med och konkurrera. Jag får ligga i och träna under uppehållet för att få upp konditionen, men man måste ha matcher för att komma upp i matchformen. Det går inte att bara träna och träna.

HBK avslutar vårsäsongen borta mot Sirius söndagen den 4 juni. Omstarten sker hemma mot Elfsborg lördagen den 1 juli.

Läs också: Örebros kapten erbjöds pengar

MATCHGUIDE

FOTBOLL: ALLSVENSKAN

HBK–Örebro

Örjans vall, lördag kl 18.00

LÄGET I LAGEN

HBK: Mittfältaren Ivo Pekalski är tillbaka efter sjukdom och tog Marcus Mathisens plats bredvid Aboubakar Keita i tvåmålsspelet på fredagens träning. Tränaren Jan Jönsson flaggar för nya förändringar i startelvan, men betonar att lag och 18-mannatrupp tas ut först på lördagen. ”Där är lite småkramper ute och går”, som Jönsson uttrycker det. Mittfältsreserven Alexander Henningsson spräckte näsan i slutskedet mot Häcken, men tränade på fredagen.

Örebro: Har inte gjort mål sedan anfallaren Kennedy Igboananike blev avstängd i fyra matcher för armbågen i nacken på AFC Eskilstunas Ludvig Öhman. Igboananike avtjänar det sista av straffet på Örjans vall. Även mittbacken Damien Plessis är avstängd, men kollegan Brendan Hines-Ike är tillbaka efter sin suspension. Mittfältaren Ferhad Ayaz är skadad och backen Patrik Haginge ännu inte helt återställd.

LAGEN

HBK (preliminärt): Isak Pettersson – Adnan Kojic, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Nikolai Alho, Aboubakar Keita, Ivo Pekalski, Sead Haksabanovic – Alexander Ruud Tveter, Fredrik Olsson.

Örebro (preliminärt): Oscar Jansson – Martin Lorentzson, Michael Almebäck, Brendan Hines-Ike, Logi Valgardsson – Michael Omoh, Johan Mårtensson, Nordin Gerzic, Filip Rogic, Nahir Besara – Yannis Mbombo.

TRÄNARSNACK

Jan Jönsson, HBK:

– Hur mycket det kan stärka upp ryggraden när du inte får några poäng med dig kan man fråga sig, men jag tycker spelmässigt att det är kompakt och bra mot ett spelskickligt Häcken. Men vi blir ändå lite straffade så vi vill ha det ännu tajtare.

– Offensivt är det ganska direkt, det är ganska bra och det är ganska mycket det vi pratade om. Jättebra mål och bra tendenser, men inte fullt ut så att det ger utdelning. Vi måste sträva efter att bli så mycket bättre att vi får det, och då är jag säker på att det vippar vår väg – förhoppningsvis redan i morgon (lördag).

HP:s BOLLJAKT

Topp fem efter nio matcher:

1) Isak Pettersson    25

1) Marcus Johansson    25

3) Andreas Bengtsson    23

3) Sead Haksabanovic    23

5) Ivo Pekalski    22

5) Nikolai Alho    22

ÖVRIGA MATCHER

Lördag: Östersund–Kalmar FF.

Söndag: AFC Eskilstuna–Häcken, Sirius–Hammarby, Malmö FF–IFK Norrköping.

Måndag: Gif Sundsvall–IFK Göteborg, Elfsborg–Jönköpings Södra, Djurgården–AIK.

LIVERAPPORT

Följ matchen live på hallandsposten.se

Lördagens tablå:

Kl. 16.30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Jan Jönsson.

Kl 17.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen och webbexklusiva betyg på alla HBK-spelarna.

MEST LÄST