Föga förtroendefullt. De moderata partikamraterna Elisabet Babic och Mikael Kahlin avvaktar med att säga om de längre har förtroende för varandra.
Föga förtroendefullt. De moderata partikamraterna Elisabet Babic och Mikael Kahlin avvaktar med att säga om de längre har förtroende för varandra.

Förtroendekris i M efter Jingbladaffären

Kommunstyrelsens ordförande i Laholm Elisabet Babic (M) vill inte uttala förtroende för partikamraten, socialnämndsordförande Mikael Kahlin. Och han vill inte uttala förtroende för kommunledningen.

ANNONS
|

Häromdagen tog Mikael Kahlin bladet från munnen. Han avlossade en rejäl salva mot hur kommunledningen hanterat avstängningen och utköpet av socialchefen Björn Jingblad.

Bland annat kallade han kommunledningens agerande för ”oprofessionellt” och ”amatörmässigt”. Han krävde också besked om vad som låg bakom Jingblad-processen.

Uttalandena sågs inte med blida ögon.

På torsdagsförmiddagen fick HP ett mejl signerat av Kahlins partikamrat Elisabet Babic samt vice kommunrådet Erling Cronqvist (C) och oppositionsrådet Kjell Henriksson (S).

Det inleds: ”Mikael Kahlin om någon borde veta vad som är politiska frågor. Personalärenden är inte en sådan. Förväntas även veta att transparens i utredningar såväl som individärenden aldrig kan förekomma, med tanke på uppdragen som socialnämnden har.”

ANNONS

– Personal är inte en politisk fråga. Fullmäktige har delegerat personal till kommunstyrelsen, som har delegerat det till personalutskottet. Den enda personal som politiken har är kommunchefen, säger Elisabet Babic till HP.

Men du kan väl inte mena att ni som politiker inte har varit involverade i avstängningen och utköpet av Björn Jingblad?

– Vi har varit informerade om och ställt oss bakom beslutet.

– Han (Mikael Kahlin) gjort det till en politisk fråga. Det är ett personalärende, säger Babic.

Hur kan det inte vara politiskt? ”Kommunledningen” har sagt att den inte har förtroende för Jingblad. Och i den ledningen sitter ni som undertecknat det här mejlet. Ni har ju ett avgörande inflytande i den här frågan.

– Då säger jag fortfarande att jag inte kan gå in på övriga detaljer. Det finns flera delar i detta och det kan jag inte gå in på.

Varför inte?

– Av respekt för berörda parter. Det är flera inblandade i detta, jag kan inte gå in på det.

I mejlet fortsätter kommunråden: ”Nu handlar det om att socialnämndens ordförande tar sitt ansvar för det politiska arbetet i nämnden.”

Vad betyder det?

– Att bedriva den politik i socialnämnden som fullmäktige har satt ordföranden att göra, att fokusera på det.

ANNONS

Gör Mikael Kahlin det?

– Det är det vi uppmanar honom att göra.

Menar du att han inte gör detta?

– Det säger vi inte. Vi uppmanar honom att göra detta.

Behövs det en uppmaning om man redan gör sitt arbete?

– Vi påtalar vad det är som är politikens roll.

I ett skriftligt uttalande på onsdagenskrev Mikael Kahlin: "Det är för tidigt för mig och socialnämnden att uttala sig i förtroendefrågan i förhållande till kommunledningen.”

Nu gör Babic tydligt att denna tveksamhet om förtroendet går åt båda håll.

Har du förtroende för Mikael Kahlin som socialnämdens ordförande?

– Det tar jag med Mikael Kahlin först.

ANNONS