Tar fram sågen. Socialnämndens ordförande Mikael Kahlin kallar kommunledningens agerande ”oprofessionellt”, ”en skandal” och ”exempellöst”.
Tar fram sågen. Socialnämndens ordförande Mikael Kahlin kallar kommunledningens agerande ”oprofessionellt”, ”en skandal” och ”exempellöst”.

Kahlin (M) rasar mot hantering av Jingblad

Socialnämndens ordförande Mikael Kahlin (M) sågar kommunledningens hantering av Jingblad-affären jämns med fotknölarna. – Det är en skandal som saknar motstycke, säger Kahlin.

ANNONS
|

Kommunledningen hade inte längre förtroende för socialchefen Björn Jingblad och han fick gå, utköpt för två årslöner.

Detta efter att ha varit avstängd i en månad på oklara grunder.

Ingen i kommunens högsta ledning, varken på den politiska sidan eller bland tjänstemän, har velat ge några detaljer. Inte ens internt.

– Vår baspersonal, de som träffar brukare och anhöriga, har inte fått någon information på fyra veckor. Det är ju skandal. Det saknar motstycke, säger Kahlin.

Än mer unikt torde vara att socialnämndens ordförande inte fått veta varför hans högra hand – nämndens högste chef –fått lämna sin post.

ANNONS

– Inte ett ljud, säger Kahlin.

– Att en förtroendekris kan uppstå, sådant kan hända. Det klandrar jag inte. Men då måste de komma fram till oss (i socialnämnden, red:s anm) och förklara vad det handlar om. De måste berätta, annars liknar det ju ingenting, säger Kahlin som har kallat till möte med kommunledningen för att få information.

Mikael Kahlin skriver i ett skriftligt uttalande att ”det föreligger ett stort demokratiskt, etiskt och moraliskt underskott i hanteringen”.

Han fortsätter:

”Troligtvis skadar detta kommunen så pass allvarligt att det påverkar medborgarnas förtroende för ledningen. Dessutom skadas kommunen i egenskap av arbetsgivare.”

– Att processen varit extremt amatörmässig har förstås ni (media, red:s anm) märkt av också. Det är inte okej i en demokrati, säger Mikael Kahlin.

– Ingen har väl begärt att någon ska berätta exakt att Björn gjort si eller så. Men allmänheten har efterfrågat svar på hur det här kommit till, hur processen sett ut, dialog och transparens. Då skyller man hela tiden på att det är ett ”personalärende”. Det funkar inte så.

Han dömer även ut avstängningen som föregick utköpet.

– Normalt gör man först en utredning om vad som hänt, om det finns något brottsligt eller annat som kan leda till avsked. Sådant lär man sig på grundkurs 1 i arbetsrätt. Nu valde kommunledningen att stänga av först. Ett bakvänt förfarande som är så oprofessionellt.

ANNONS

Nu ska en ny socialchef tillsättas. Även om ledningsarbetet varit ansträngt i Jingblads frånvaro, anser Kahlin inte att det hastar.

– Mest logiskt är att invänta den nye kommunchefen. Mellan kommunchef och socialchef behövs samsyn och en god personkemi, säger Kahlin som hoppas få stort inflytande vid rekryteringen.

Din egen framtid? Laholms Tidning skrev nyligen om ett Facebook-inlägg där du var orolig för att själv hamna under attack?

– När man gör en sån här exempellös utrensning undrar man ju vilka krafter som är igång och vad agendan är. Klart att jag reflekterar över min och nämndens roll i förhållande till kommunledningen.

ANNONS