Tiotal sägs upp på Taxi Halmstad

Alla telefonister sägs upp när Taxi Halmstad flyttar sin beställningscentral till Lund. Samtidigt vill Cabonline, som tog över verksamheten förra våren, anställa 30 nya chaufförer.

ANNONS
|

Flytten av beställningscentralen från Halmstad till Lund sker successivt under de närmaste sex månaderna. Det innebär att alla telefonister, som har arbetat i Taxi Halmstads lokal på Snöstorpsvägen, sägs upp.

– Det stämmer ja. Det är drygt ett tiotal telefonister som har sagts upp, säger Tommy Edlund, ansvarig för region Syd inom Cabonline.

Har de anställda i Halmstad blivit erbjudna jobb i Lund?

– Alla har möjlighet att söka tjänsterna i Lund.

På pappret är de anställda uppsagda på grund av arbetsbrist. Det beror på att beställningscentralen i Halmstad upphör, inte på att arbetsuppgifterna blir färre.

I Lund finns helt andra tekniska möjligheter, menar Edlund. Där finns redan en stor beställningscentral som sköter servicen för taxiverksamheter i Jönköping, Borås, Göteborg, Kalmar, Helsingborg, Malmö och Lund.

ANNONS

– I framtiden kommer det att satsas mycket på teknik inom taxi. För att kunna ha den främsta tekniken och effektiviseringen så bygger man större enheter. Det blir väldigt dyrt att ha den tekniken i mindre enheter.

Telefonisterna behöver inte längre ha någon lokalkännedom om orterna.

– Den tekniken som byggs i dag gör att du kan sitta på en annan ort och ändå betjäna lokalt.

Finns det risk att ni tappar kunder i Halmstad när ni flyttar beställningscentralen?

– Vi jobbar väldigt mycket för att vi ska kunna behålla svarstider och bygga upp kompetens och kvalitet på dem som jobbar i Lund. Det är väldigt viktigt för oss att behålla våra kunder, säger Tommy Edlund.

Det finns inga planer på att säga upp taxichaufförer.

– Nej, tvärtom. Vi har planer på att utöka med minst ett 30-tal chaufförer i Halmstad. I dagsläget är 155 bilar och 285 chaufförer anslutna. Vi ser jättepositivt på framtiden i Halmstad och tog över verksamheten eftersom vi ser möjligheter att utöka den.

Den nordiska taxikoncernen Cabonline köpte upp det lokala företaget Taxi Halmstad för ett år sedan. Lokala chaufförer har tidigare gett signaler om att de har behövt vänta länge, ibland flera timmar, på att få en körning. Det har funnits för många bilar i förhållande till antalet körningar.

ANNONS

Men i dag har Taxi Halmstad svårt att hinna med alla körningar, uppger Tommy Edlund.

– Vi kommer att ha brist på både fordon och förare och behöver fler. Vi har högkonjunktur under det kommande halvåret med tanke på att Halmstad är en sommarstad.

Sätter ni in extra personal under Tall Ships Races i sommar?

– Absolut, det gör vi alltid under sådana evenemang och vi tar in extra fordon från våra andra regioner, säger Edlund.

I mars i år gick Hallandstrafiken ut med att man inte förlänger färdtjänstavtalet med bland annat Taxi Halmstad. Som orsak uppgavs förseningar och missnöjda resenärer. Det nuvarande avtalet, som går ut i juni 2018, kunde förlängas med två år. Istället väljer HLT att genomföra en ny upphandling.

– Vi ser fram emot en ny upphandling, säger Tommy Edlund.

Hallandsposten har varit i kontakt med anställda på Taxi Halmstads beställningscentral, som är belägen på Snöstorpsvägen i närheten av Halmstad Arena. De anställda uppger att de vill avvakta med att uttala sig om uppsägningarna.

Fakta: Detta har hänt

  • September 2010: Ett 20-tal missnöjda taxichaufförer ställer sina bilar i protest. De är kritiska mot de låga ersättningarna för offentligt upphandlade turer mellan Taxi Halmstad och Hallandstrafiken. Taxibolaget lovar kompensation för uppdrag med dålig ersättning.
  • Februari 2011: Trots fler körningar och bättre ersättning jäser missnöjet hos taxiförare. De hävdar att vissa förare missgynnas vid fördelningen av uppdrag.
  • Juni 2014: Två förare berättar i HP att deras jobb inte ger en anständig lön. De anser att taxibolaget har alldeles för många taxibilar anslutna. Dåvarande vd:n Lars-Eric Andersson håller inte med. 2010–2014 har antalet förare ökat med 60 procent hos Taxi Halmstad.
  • April 2016: Efter 92 år som lokalt företag säljs Taxi Halmstad till koncernen Cabonline, som äger bland andra Taxi Kurir och Sverigetaxi.
  • November 2016: Upprepade förseningar leder till att patienter missar sina sjukbesök. Taxi Halmstad får en skriftlig varning av Hallandstrafiken. Under juni, juli och augusti 2016 har 372 förseningar noterats.
  • Mars 2017: Hallandstrafiken beslutar att inte förlänga sitt avtal med tio taxibolag, däribland Taxi Halmstad, när det gäller färdtjänst och sjukresor. Före sommaren påbörjas en ny upphandling. Nuvarande avtal löper ut den 30 juni 2018.
ANNONS