Kritiserad ledartrojka. Rektorerna Stefan Ottosson och Hans Fredriksson syns här intill verksamhetschefen Ann Hedencrona på en bild från i vintras då vuxenutbildningen flyttade in i Region Hallands gamla lokaler intill Högskolan.
Kritiserad ledartrojka. Rektorerna Stefan Ottosson och Hans Fredriksson syns här intill verksamhetschefen Ann Hedencrona på en bild från i vintras då vuxenutbildningen flyttade in i Region Hallands gamla lokaler intill Högskolan.

Fortsatt förtroende för kritiserad chef

När Ann Hedencrona får bemöta kritiken från lärarna på kommunala vuxenutbildningen hänvisar hon bara till sin chef. – Min bild är att majoriteten av personalen inte håller med om kritiken, säger förvaltningschef Ann-Sofie Sjöholm.

ANNONS
|

När HP ringer upp kommunala vuxenutbildningens verksamhetschef Ann Hedencrona för att få hennes kommentar till att den populäre rektorn Peter Henninger känt sig tvingad att säga upp sig ber hon om några timmars betänketid.

HP ger henne samtidigt möjlighet att bemöta den kritik som förts fram emot det ledarskap som hon och hennes närmaste rektorer sägs stå för – där det talats om toppstyrning ned på minsta detalj, härskartekniker, Stasi-metoder och tystnadskultur.

–Jag får återkomma. Jag behöver tänka en stund innan jag kan svara, säger Hedencrona.

Ett par timmar senare meddelar hon att HP i stället ska prata med förvaltningschefen.

ANNONS

Men varför vill du inte själv ta chansen att bemöta de hårda ord som har sagts om ditt ledarskap?

– Som chef bemöter man inte kritik i en tidning, det är inte där man ska ha en dialog, säger Hedencrona.

När hon för åttonde gången hänvisar alla frågor till Ann-Sofie Sjöholm undrar HP hur någon som inte var med i rummet ska kunna kommentera att hon velat ”bygga en bunker” åt rektorn Henninger och sagt åt honom att fixa läkarintyg på att han har ”samarbetssvårigheter på grund av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning”.

–Min chef vet vilken ledarstil jag har och kan ge sina synpunkter på den, svarar Hedencrona.

Förvaltningschef Ann-Sofie Sjöholm vill tona ned betydelsen av att Peter Henninger sagt upp sig. Trots hans höga betyg i medarbetarenkäten menar hon att det ”inte blir något svårt tapp” att han försvinner.

– Flytten av vårdutbildningen tappar inte tempo för att en rektor slutar. En organisation måste vara så stark att den inte står och faller med en person, säger hon.

Apropå hans kritik mot ledarskapet säger Sjöholm:

–Hög delaktighet bland personalen är självklart en framgångsfaktor, men det måste ske inom ramen för de styrdokument som finns.

Trots att HP varit i kontakt med över 20 lärare vid vuxenutbildningen menar hon att kritiken de framför inte stämmer med den generella bild hon har från verksamheten.

ANNONS

–Jag har fullt förtroende för Ann Hedencrona och Stefan Ottosson.

Vad säger du om att Henninger kände sig kränkt när Hedencrona ville sätta honom i en bunker och hävdade att han har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?

– Det finns olika uppfattningar om vad som sagts, men när det gäller grundfrågan tror jag att det är bra om man sitter i samma rum. Det finns goda möjligheter att gå undan om man behöver tala enskilt med någon, säger Sjöholm.

ANNONS