Besvikna. ”Att den chef som fick högst betyg i medarbetarundersökningen tvingas bort, samtidigt som alla som fick underkänt sitter kvar gör oss fruktansvärt besvikna,” säger en grupp lärare på vuxenutbildningen. Här syns Marita Sundgren, Mikaela Hembjer, Marie-Louise Johansson, Eva-Lis Boman, Charlotte Hammarsten, Susanna Hillbom, Christina Agerlöv, Helen Johansson, Monica Karlborg, Irene Ahl och Marie Wester.
Besvikna. ”Att den chef som fick högst betyg i medarbetarundersökningen tvingas bort, samtidigt som alla som fick underkänt sitter kvar gör oss fruktansvärt besvikna,” säger en grupp lärare på vuxenutbildningen. Här syns Marita Sundgren, Mikaela Hembjer, Marie-Louise Johansson, Eva-Lis Boman, Charlotte Hammarsten, Susanna Hillbom, Christina Agerlöv, Helen Johansson, Monica Karlborg, Irene Ahl och Marie Wester.

Lärarna misstror ledningen

Lärare på kommunala vuxenutbildningen kritiserar att rektorn som fick toppbetyg i medarbetarundersökningen har tvingats att säga upp sig – men att de underkända cheferna är kvar.

ANNONS
|

HP skrev i mars om medarbetarundersökningen som gjorts bland all personal i Halmstads kommun.

På den kommunala vuxenutbild­ningen fick såväl verksamhets­chefen Ann Hedencrona som rektorerna Stefan Ottosson och Hans Fredriksson ”icke godkänt” i betyg av de anställda.

Däremot visade sig den tredje rektorn, Peter Henninger, ha extremt högt förtroende hos personalen.

– Det handlar inte om att han har varit snäll mot oss, utan om att han är oerhört kompetent, säger Marie-Louise Johansson, lärare på vårdvux, och får medhåll av kollegerna – som har samlats i ett rum på Sannarpsgymnasiet för att träffa HP.

– Med honom som rektor har vi känt arbetsglädje och kunnat ­påverka och driva verksamheten framåt, säger Monica Karlborg på vårdvux och jämför med skräck­historierna hon har hört lärare inom andra delar av vuxenutbildningen berätta om de andra chefernasdetaljstyrning och härskar­tekniker.

ANNONS

– Därför blev vi oroliga när Peter Henninger för ett tag sedan berättade att han hade blivit kallad till ett chefsmöte där han blev tillsagd att rätta in sig i ledet, säger Susanna Hillbom på vårdvux.

Läs även:Rektor slutar för att slippa ”Stasi-metoder”

Farhågorna besannades nyligen när deras rektor skickade ut ett mejl där han meddelade att han på grund av ”den rådande situationen” säger upp sig.

– Vi på vård- och omsorgsutbildningarna har haft det bra här på Sannarp och räds vad som ska hända nu när vi också ska flytta samman med resten av vuxenutbildningen i Region Hallands före detta hus vid Högskolan, säger Marita Sundgren och påpekar att verksamhetschefen inte har besökt dem en enda gång.

Nyligen besökte vårdlärarna ­vuxenutbildningen intill Högskolan i Halmstad – och skrämdes då av den uppgivenhet och tysthetskultur de mötte.

–Ingen ville prata öppet med oss i korridoren. Flera varnade för att väggarna har öron och skrev på lappar om allt som fungerar dåligt på grund av ledningen – men var noga med att stryka över allt så att ingen chef skulle kunna läsa lapparna i någon papperskorg, säger Eva-Lis Boman och tillägger:

–Under mina 40 år inom landstinget och kommunen har jag haft en del dåliga chefer, men inget har varit i närheten av det vi fått höra om de här.

ANNONS

Ett par av gymnasielärarna som undervisar på komvux är med på mötet med HP och säger sig ha fått mandat av alla sina kolleger att ­uttrycka deras gemensamma missnöje med ledningen.

–Våra chefer vill toppstyra allt, ned i minsta detalj. Det kan handla om futtiga saker som att vi inte får sätta upp en anslagstavla, säger Charlotte Hammarsten och berättar att det inte är tillåtet att ställa frågor när verksamhetschefen har sina informationsmöten.

Irene Ahl har haft höftledsprotes i 14 år, men har ändå kunnat jobba heltid tack vare att man sett till att hennes lektionssalar inte ligger onödigt långt bort.

– När vi hade flyttat till nya lokaler ifrågasatte plötsligt Hedencrona varför jag inte kunde gå så långt och tvingade mig att visa ett läkarintyg. Det kändes väldigt kränkande, säger hon.

–På vårdelevernas lektioner pratar vi mycket om värdegrund och bemötande. Det rimmar dåligt med det vi hör om ledningens beteende, säger Mikaela Hembjer.

– Många av oss vårdlärare har själva erfarenhet från arbetsledande befattningar, så vi är väl medvetna om att chefer ibland måste fatta beslut som inte alla gillar – men det vi hör om här för tankarna till DDR, fyller Marie Wester i.

Nyligen organiserades vuxen­utbildningen om, men alla som hade hoppats på byten på chefsposterna blev besvikna.

ANNONS

Fakta: Kritiserade chefer

Ann Hedencrona: Verksamhetschef för kommunala vuxenutbildningen sedan 2014. Månadslön på 49 500 kronor.Bakgrund som förskollärare. Blev 2012 chef för Kompetenscentrum i Halmstad efter att ha varit kultur- och utbildningschef i Melleruds kommun.

Stefan Ottosson: Rektor på den kommunala vuxenutbildningen sedan våren 2015. Månadslön på 48 000 kronor.Bakgrund som officer. Rektor på Getingeskolan 2009–2014 och 2014–2015 på Lummerskolan.

Hans Fredriksson: Rektor på kommunala vuxenutbildningen sedan 2013 – slutar i höst. Månadslön på 46 700 kronor.Syo-konsulent 1978–1996. Rektor på Sturegymnasiet 1996–2012 och en kort period på Kompetenscentrum.

ANNONS