Förbjudet att cykla under byggtiden

Cyklar skapar bekymmer under ombyggnaden i centrum. Nu inför kommunen förbud mot att cykla längs Storgatan under byggtiden som beräknas pågå till den 15 juni.

ANNONS
|

– Under den här tiden får man leda sin cykel förbi arbetsplatsen. Det är både för byggjobbarnas och cyklisternas säkerhet, säger projektledaren Christer Johansson på teknik- och fritidsförvaltningen.

Bekymren består i att cyklister färdas i hög fart på gatan vilket innebär en säkerhetsrisk när de stora maskinerna används vid ombyggnaden.

– Folk har ganska dålig respekt för de här maskinerna och man ser många exempel på att folk inte riktigt inser att de är på en byggarbetsplats.

Skyltarna kommer troligtvis att sättas upp i början på nästa vecka och därefter kommer förbudet att råda dygnet runt, även om byggarbetet bara pågår dagtid.

ANNONS

– Kvällstid är det inga maskiner där och då är det egentligen inga problem. Vi vill inte förbjuda för nöjets skull men vi kan inte heller hålla på att ta upp och ner skyltarna varje dag.

Sedan ombyggnaden inleddes har också parkeringsmöjligheter för cyklar försvunnit – något som har orsakat problem när cyklar parkeras lite här och där, enligt Christer Johansson.

– De står i vägen när maskinerna ska köra på gatan. Det förekommer också att cyklar låses fast i byggstaketen vilket ställer till det när vi behöver flytta på dem, säger projektledaren som uppmanar cyklister att parkera på omkringliggande gator eller på Stora torg.

För att avlasta Storgatan har kommunen satt upp nya cykelställ på Bastionsgatan, Norre torg och Orups gränd. Dessa kommer att stå där även efter ombyggnaden eftersom det kommer att finnas färre möjligheter att parkera cyklar på Storgatan än tidigare.

– Det är en konsekvens av att vi får en öppnare lösning här framåt. Även om cykelställen kanske inte blir färre så försvinner de där vrårna som fanns bakom de upphöjda planteringsmurarna där man tidigare kunde ställa sin cykel.

– Givetvis vill vi att folk cyklar till stan men man får ställa sin cykel i ställen på omgivande gator och gå några meter i stället för att cykla ända fram till butikerna.

ANNONS

Finns det inte en risk att det då kommer att ställas cyklar där de inte ska stå?

– Absolut finns det en sådan risk och det är därför vi på olika sätt kommer att informera och kanske införa något slags förbud om att man inte får parkera utanför cykelställen, säger Christer Johansson som gärna tar emot tips på fler gator där nya cykelställ kan sättas upp.

Förutom cykelproblematiken flyter renoveringsarbetet på enligt planerna och i dagsläget räknar man fortfarande med att "nya" Storgatan kommer att vara färdig den 15 juni.

Även arbetet på Stora torg och Brogatan följer tidsplanen. Där har tätskiktet på Torggaragets tak förstärkts och nu ska gropen fyllas med grus. I början av april kommer gatstenen att sättas tillbaka, vilket innebär att avspärrningen på torget kommer att minska efter hand.

Upprustningsarbetet innebär också att Storgatan får nya träd. Men dessa kommer inte att planteras förrän framåt hösten.

– Vi kommer att vara färdiga med gatan under sommaren och är det då väldigt varmt så är det svårt att få en bra etablering på den storleken av träd som vi har tänkt, säger landskapsarkitekt Anna Melin.

Planen är att sex nya träd ska planteras på Storgatan. Dessutom får Brogatan ett nytt träd vid korsningen till Nygatan.

ANNONS

Fakta: Storgatan får lyft

Ombyggnaden av Storgatan drog igång efter årsskiftet och beräknas pågå fram till den 15 juni. Då ska hela sträckan från Brogatan till Norre port ha fått ett öppnare och modernare utseende.

Under byggtiden ska man bland annat jämna till marken och belägga den med ny gatsten i granit. Gatan kommer också att få nya sittplatser och ny belysning.

De murade planteringarna och träden på Storgatan har tagits bort.

Framåt hösten kommer sex nya träd att planteras på Storgatan. Det handlar bland annat om ambraträd, magnolia och gleditsia.

Att planteringen dröjer till hösten beror på att det är mer gynnsamt för träden.

Samtidigt som Storgatan förnyas görs Brogatans sträckning vid Stora torg om. Det handlar bland annat om att skapa mer plats utanför butikernas entréer.

I samband med detta har tätskiktet på Torggaragets tak förstärkts och nu ska gropen fyllas igen med grus. Vecka 14 kommer man att börja sätta tillbaka smågatstenen på torget.

Även Brogatan kommer att få ett nytt träd vid korsningen till Nygatan.

ANNONS