Modernt och bredare längs nya Storgatan

Det ser inte så spännande ut nu, men i sommar ska Storgatan ha bytt skepnad. Nytt, modernt, fräscht är ledorden när 17 miljoner fördelas på den 350 meterna.

ANNONS
|

De murade planteringarna längs Storgatan har varit ifrågasatta under lång tid. De har förhindrat ett flexibelt utnyttjande av ytan. Men nu blir de grävskopans offer.

I sommar, efter den 15 juni när ombyggnaden ska vara klar, har hela sträckan från hamburgerrestaurangen vid torget och bort till Norre port ett öppnare och modernare utseende.

– Det handlar om att fräscha upp, modernisera och öppna så att man ser husfasaderna och ny belysning. Nytt och fräscht, summerar projektledaren Christer Johansson på teknik- och fritidskontoret.

Träden och planteringarna kommer att ersättas.

– De får ett lite annat utseende, det blir modernare, lite bättre och sittvänligare, beskriver han.

ANNONS

Besökare i centrum ser att arbetena med att göra om Storgatan har inletts. Flera av de murade planteringarna har redan jämnats med marken. Platserna där de stått lämnas grusade en bra tid framöver.

Gatstenen som ska läggas är granit som importeras från Kina. Stenen beräknas bli levererad först i slutet av april.

– Vi ska försöka vara klara den 15 juni, men vi vet att det är en tuff tidplan. När stenen kommer sätter vi in så mycket resurser det går. Det innebär i sin tur att vi får leva med en grusgata under rätt lång tid och att det kan bli förseningar när uteserveringarna ska sättas upp. Vi får lösa det från fall till fall. En del måste antagligen vänta en tid med att bygga upp serveringarna, säger Christer Johansson.

Nya Storgatan kommer att upplevas som något bredare för fotgängare och cyklister. Särskilt där det tidigare har funnits uteserveringar nära gatans mitt.

– Teknik och fritid har sett över riktlinjerna för uteserveringar. Man har ändrat och försökt hitta en princip som går ut på att de ska placeras intill fasaderna, inte i mittdelen av gatan. Det gör det bredare och mer öppet, enklare att ta sig fram. Men det är klart, en fin sommardag är det antagligen fortfarande en konflikt mellan gående och cyklister där. Man måste fortfarande ta hänsyn till varandra, säger Christer Johansson.

ANNONS

När arbetena är klara kommer det fortfarande att finnas några butiker som inte är helt tillgängliga för funktionshindrade. De butiksentréer som går att justera med enkla medel ska göras tillgängliga.

– Vi höjer marken där det går. Men i de fall där det behövs ramper, får det bli senare. Det ingår inte i projektet, förklarar Christer Johansson.

Fakta: Stora torg berörs också av arbetena

  • Busshållplatserna på Stora torg justeras in en smula mot torgets mitt, för att göra ytan utanför butikerna längs med Brogatan mer attraktiv.
  • Innan det sker undersöks delar av torggaragets tak och av allt att döma passar kommunen på att uppdatera fuktspärren på den yta av taket som berörs av ombyggnaden av gatans sträckning och justeringen av busshållplatserna.
  • Tanken med förändringen är att gatan inte ska vara så dominerande, bussarna kommer att mer än tidigare få anpassa sig efter de gåendes villkor.
ANNONS