Canita Dagård – vd som gillar frukostmöten

Egentligen ville hon bli barnläkare. I stället blev Canita Dagård en synnerligen energisk vd för Marknadsföreningen i Halland. Där har hon bland annat med stor framgång fått medlemmarna att kliva upp extra tidigt en gång i månaden då det är Frukostklubben i Halmstad arena. I onsdags vimlade hon bland annat med denna morgons gäst – artisten och entreprenören Robert Wells.

ANNONS
|

Vetgirighet och nyfikenhet har alltid varit Canitas drivkraft.

–Jag var värsta plugghästen i skolan, säger hon där vi sitter mitt emot varandra i familjen Dagårds härliga uterum i huset på Frennarp.

Majsolen gassar utanför glaspartiet och hade det inte varit för att det just denna dag blåste rakt nordliga vindar kunde man luras att tro att det var sommar därute.

Här har Canita och hennes man Henrik bott sedan tvillingarna Cajsa och Charlie föddes för 15 år sedan, och det blev läge att skaffa en bostad med plats för en familj.

–Huset är litet, men vi tycker om att bo här. På somrarna flyttar vi ut till vår stuga i Tylösand, så det blir lite variation ändå.

ANNONS

Henrik och Canita har varit ett par i mer än 20 år. Första mötet var på diskotek Bodoni. Henrik var redan då en framgångsrik idrottare. Canita hade nyligen tagit studenten med toppbetyg och ville ge sig ut på vift.

Det hade hon för övrigt gjort förr.

–Jag var ett mycket energiskt barn, satt med i elevrådet och höll på med en massa andra aktiviteter överallt.

Utanför väntade världen. När Canita och en kompis åkte på språkresa efter nian fick hon blodad tand för äventyr. Efter ettan på gymnasiet var hon sugen på att dra iväg igen. Hon meddelade då mamma och pappa att hon tänkte ge sig iväg på språkresa igen. Denna gången själv.

–Mamma sa: Va?? Pappa sa: Åk!!

Därmed stod det två mot en till språkresans fördel. Canita åkte, fick en jätterolig sommar och skaffade sig många nya vänner.

Även om det var spännande med språk, vad det ändå de naturvetenskapliga ämnena som lockade mest.

–Jag funderade allvarligt på att utbilda mig till barnläkare eller systemvetare, säger hon.

Efter studenten bar det stället av till Paris och ett liv som au pair. Samtidigt förde Henriks idrottsliga framgångar honom först till Stockholm, därefter till Texas i USA för mera träning och utbildning.

ANNONS

I Paris väckte den vackra Canita uppmärksamhet. En dag blev hon stoppad på gatan av en modefotograf, och så inleddes några år med olika slags uppdrag, bland annat för kända designermärket Kenzo. Au-pairen blev både modell och sin egen agent.

–Jag hittade ett pyttelitet boende mitt i Paris som jag behöll hela tiden. Jag har alltid haft bra koll på pengarna och ville inte göra av med de jag tjänade bara på att bo.

Efter flera års distansförhållande tyckte både Canita och Henrik att det var dags att försöka hitta en gemensam plattform. Första anhalt blev Malmö. Där slog Henrik igenom på riktigt och blev ett förstasidesstoff. Alla slet och drog i den framgångsrike tiokamparen.

–Alla ville ha honom, men ingen ville ha mej, säger Canita och skrattar.

Strax därpå återvände paret till barndomsstaden Halmstad. Det var dags att seriöst satsa på en framtid tillsammans.

Redan i Paris hade Canita varit med som modell och statist i tv. Nu var hon sugen på att lära sig mer. Första praktikplatsen var på TV4 Halland. Därifrån sökte hon till Båstadakademin.

Sen rullade det på. Radio Rix anställde henne för att sköta bevakningen i Varberg. Jobbet fick Canita att vilja utvecklas ännu mer inom journalistiken. Hon sökte och kom in på Skurups folkhögskola i Skåne.

ANNONS

Därefter blev det jobb på P4 Blekinge i Karlskrona där hon och en rutinerad kollega, Patrik Franke, snabbt fann varandra som parhästar i studion.

–Han har verkligen varit min mentor, en fantastisk kille!

Äventyret fortsatte. Nu på hemmaplan. 2002 föddes Canitas och Henriks tvillingar.

Det var dags att flytta hem på riktigt. När barnen var tillräckligt stora att börja på dagis dök det upp ett jobb som Canita ville ha.

På Zvision i Halmstad fick hon ännu en skojig och lärorik period där programledarskap varvades med säljuppdrag. Det var en inspirerande tid och Canita trivdes som fisken i vattnet. Hon fick träffa och intervjua en massa spännande människor och blev ganska snabbt känd i hemstaden.

2007 dök det upp ännu en spännande utmaning. Marknadsföreningen ville ha med henne i styrelsen. Canita var inte svårövertalad utan svarade ja. Två år senare tog hon över posten som ordförande.

På den tiden var Frukostklubben en ganska sömnig historia som i bästa fall lockade ett 20-tal deltagare. Canita hade andra planer. Ett studiebesök på andra sidan Hallandsås inspirerade och gav mod.

–I Helsingborg hade de 300 personer på sina möten, så jag tänkte ”kan dom, kan vi”.

I dag är det ett smärre lämmeltåg som tidigt på morgonen väller in genom entrén på Halmstad arena för att äta frukost, mingla och lyssna på föredrag av någon spännande och framgångsrik entreprenör.

ANNONS

Framgångssagan är ett faktum, men har också kostat på. Canitas energi och framåtanda imponerar på det flesta, men har också retat en del. Det har i sin tur resulterat i en del taskiga kommentarer, men också regelrätta bakhåll som hon beskriver som rena knivhugg i ryggen. Tyvärr från människor hon har trott varit hennes vänner.

Ett tag var hon nästan nere för räkning, men så reste hon sig igen – envisare än någonsin – och har fortsattmed att visa omvärlden både styrka och handlingskraft.

I dag är Canita en uppskattad profil för Marknadsföreningen. Hon är sin egen chef och trivs bra med livet. På önskelistan över gästtalare på frukostträffarna bockas det ena namnet av efter det andra, även om en och annan tolvtaggare fortfarande finns kvar.

Ingvar Kamprad är en. Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen en annan.

–Jag träffade honom för ett par år sedan och lyckades få göra en selfie! Det kanske är tillräckligt för att kunna locka hit honom, hahaha!

Lite om: Canita Dagård

Ålder: 46.

Familj: Gift med Henrik, tvillingarna Cajsa och Charlie, 15 år.

Bor: Hus på Frennarp.

Läser just nu: "Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker. Den innehåller både drama och kärlek. Jag läser mycket – och då får det gärna vara feel-good-romaner."

Kopplar av med: "Golf. Jag är med i en tjejliga, vi har jätteroligt".

ANNONS