Martina Jönssons matlabb ska ge barnen matglädje

Den är jul, lite böjd och har tjockt skal... Gissa vad det är! I boken ”Matlabbet” finns inte bara bananer i ”Hemliga lådan”, här får man också klura ut hur en morot låter – allt för att väcka barns nyfikenhet och matglädje.

ANNONS
|

Matlabbet är ett projekt som matkonsultMartina Jönsson på Hushållningssällskapet ägnat de senaste tre åren åt. Som småbarnsmamma med barn i förskola började hon ställa frågor till pedagogerna om de gjorde något extra roligt för att lyfta fram matglädjen i verksamheten.

–Jag var den där jobbiga föräldern som ställde jobbiga frågor, säger hon och skrattar samtidigt som hon häller upp en illgrön shot i ett litet selterglas och uppmanar mig och fotografen att gissa vad den innehåller.

Äpple... spenat..., Rätt! Men det där syrliga var svårare. Lime, kanske? Nix. Det var havtorn!

Att våra smaksinnen fyller en viktig funktion för att vi ska tycka om att äta är en självklarhet, men lika viktigt är det att också övriga sinnen skall kickas i gång. Då kan man ju till exempel fråga barnen hur en morot låter...

ANNONS

–Sen måste man ju testa om det låter annorlunda om moroten är orange, vit eller lila, säger Martina.

När hon så småningom insåg att det inte fanns några pedagogiska redskap på förskolorna för just mat beslöt Martina sig för att ordna den detaljen själv. Hon sökte pengar och fick napp hos Allmänna arvsfonden. Sen var det bara att knyta på sig förklädet, slå på datorn och köra igång.

I dag har Matlabbet en egen hemsida där både pedagoger inom förskola, särskola, fritidsverksamhet – och alla andra som är intresserade – kan hitta en mängd tips och roliga uppslag. På hemsidan finns minikortfilmer på samma tema som hjälp och inspiration för att jobba med mat som tema.

Inte minst finns det en väldigt fin bok.

Strax före påsk lämnade ”Matlabbet – goda experiment för hungriga barn” tryckeriet. På drygt etthundra informativa, färgglada och inspirerande sidor förklarar Martina hur man kan göra för att få barn att tycka mat nästan är det roligaste som finns genom att göra ätandet till något lust- och lekfullt.

För grönsaksvägrande små människor är det lättare att smaka på en kålrot om man samtidigt får jämföra med hur en palsternacka smakar. Små jämnstora bitar av olika rotfrukter i olika skålar är allt som behövs, sen börjar äventyret. Vilken var godast? Vilken var minst god? Eller hur får man en sur grapefrukt att smaka sött utan socker?

ANNONS

Alla experiment och recept i boken är testade, utvärderade och godkända av barn.

I boken finns också den tecknade kaninen Illbert. På försättsbladet står de och håller varandra i handen.

Illbert är ritad av Caroline Liljedahl som står för bokens grafiska utformning.

De roliga mönster som dyker upp här och var på sidorna är hennes design.

–En del av dem är också upptryckta på tyg, jag har en klänning med lönn-näsor och min dotter Svea har ett förkläde med rosa tungor. Förklädena har min mamma sytt. Övriga medhjälpare ärPamela Hanné som har tagit alla bilder, medan Sophie Holmqvist har ståttförtexterna.

Boken är tryckt i 4 000 exemplar. Marina skrattar.

–Det var lika bra att ösa på, så nu ska jag ut och promota och sälja! Boken kommer finnas i nätbokhandeln, i bokaffärer samt på Hushållningssällskapets webbshop.

Lite om: Martina Jönsson

Ålder: 39.

Familj: Gift med Martin, döttrarna Svea, 7, och Juni, 5.

Bor: Hus i Söndrum.

Gör: Matkonsult på Hushållningssällskapet, massör och instruktör på Träningskompaniet.

Grundtanke: ”Studier visar att den mat som barn exponeras för och som de är vana att äta ligger till grund för framtida smakpreferens. Och tidigt etablerade matvanor behålls oftast även in i vuxen ålder. Därför är det särskilt viktigt att grundlägga hälsosamma matvanor tidigt.”

Hemsida: www.matlabbet.nu

ANNONS