Emilie och Anton Runemyr gör om obebott 1800-talshus till sitt drömhem

Gården Lassaberg hade stått obebodd i minst 50 år när det unga paret Emilie och Anton Runemyr körde förbi. Ett tag senare var gården deras. Nu tänker de lägga minst två år på att totalrenovera 1800-talshuset och den tillhörande ladugården. HP fick en smygtitt inuti byggnaden där Emilie och Anton ska bygga upp sitt drömhem tillsammans.

ANNONS
LocationUnnaryd||

– Det är här vi vill leva i framtiden. Det känns häftigt att gården har funnits så länge och att det är vi som ska förvalta den nu, säger Emilie Runemyr.

Tystnaden vid gården i Lassaberg är slående. Här hörs bara naturens egna ljud. Emilie och Antons lilla dotter Ester ligger och sover i barnvagnen utanför huset som ska bli familjens framtida hem.

– Hösten 2022 hoppas vi kunna flytta in. Då räknar vi med att bara ha övervåningen kvar, med ytskikt som målning och tapetsering. Men egentligen har vi ingen tidspress, utan vill göra renoveringen ordentligt, säger Anton Runemyr.

ANNONS

Ett tomt skal ska bli ett hem

Det unga paret visar upp sitt 1800-talshus strax utanför Unnaryd. Här har de redan planerat var varje rum ska ligga. För att projektet inte ska kännas oöverstigligt sätter de upp olika delmål.

– Vi har hunnit fundera i 1,5 år på vad vi vill göra med huset och hur vi vill ha det, berättar Emilie.

De nuvarande dörrarna ut till glasverandan ska bevaras och användas till ett kommande kontor. Sedan ska Anton och Emilie låta nytillverka identiska dörrar, fast isolerade, som kan användas i den upprustade verandan.
De nuvarande dörrarna ut till glasverandan ska bevaras och användas till ett kommande kontor. Sedan ska Anton och Emilie låta nytillverka identiska dörrar, fast isolerade, som kan användas i den upprustade verandan. Bild: Isabel Bark

I dag är huset ett tomt skal, men historiska detaljer har sparats. Bakom murstocken i byggnadens mitt ska en bakugn finnas gömd. Två kakelugnar finns bevarade och på väggarna syns rester av gamla tapeter.

– Vi tänker lägga tid på att rusta upp verandan. Vi har hittat bilder på hur den såg ut förut, men behöver byta ut alla trädetaljer och snickarglädje. Originalfönstren finns sparade och ska bara målas, säger Anton.

Huset byggdes av kyrkvärden och riksdagsmannen Anders Larsson som hämtade idéer längs sina färder genom Sverige.

Att paret köpte den obebodda gården Lassaberg var egentligen ingen slump. De hade kört längs den slingriga skogsvägen förut, njutit av naturen och lugnet och fastnat för gården med sin speciella historia.

– Huset har ett fantastiskt läge och vi kände att det vore häftigt att renovera det från grunden med tanke på gårdens historia. Huset byggdes av kyrkvärden och riksdagsmannen Anders Larsson som hämtade idéer längs sina färder genom Sverige. Han hade ett öga för det lilla extra och ville till exempel ha en jordkällare med rundad fot, säger Emilie.

ANNONS

Vill modernisera huset varsamt

Tids nog kommer den lilla familjen att ha 250 kvadratmeter att husera på. Men först ska huset isoleras från utsidan och nya brädpaneler sättas upp. Det ska gjutas en ny platta på bottenvåningen och golvvärme ska installeras. Under det blivande köket finns den speciella jordkällaren som paret tänker behålla.

– Även om vi moderniserar huset vill vi att det ska behålla sitt ursprungliga utseende, konstaterar Anton.

Bostadshuset på gården Lassaberg har stått tomt i över 50 år. Personerna som bodde här senast var Ester och Valfrid Fagerström. Emilie och Anton Runemyrs lilla dotter är i dag döpt till Ester.
Bostadshuset på gården Lassaberg har stått tomt i över 50 år. Personerna som bodde här senast var Ester och Valfrid Fagerström. Emilie och Anton Runemyrs lilla dotter är i dag döpt till Ester. Bild: Privat

Fakta: Om gården Lassaberg

• Lasse i Lassaberg, även kallad Lassabergaren, levnadsberättelse finns med i boken Unnraydsborna av Nils-Arvid Bringéus (skriven 1967). I boken finns också Lasses anteckningar om folklivet i södra Unnaryd i början av 1800-talet.

• I fyra generationer hade Lasses förfäder bott på och brukat gården Lassaberg. Det var hans pappa Anders Larsson som lät bygga bostadshuset runt år 1830, åtta år innan han dog.

• Anders Larsson var kyrkvärd och riksdagsman. Han var duktig i slöjd och arbetade mycket i trä och järn på lediga stunder. Han ersatte den gamla ryggåsstugan på Lassaberg med en rymlig byggnad i den nya tidens stil. När han dog ärvde sonen Lasse gården och lade ned mycket tid och kraft på att odla marken. Det gjorde att han utsågs till ”sockenagronom” i Unnaryds socken.

• Det har visat sig att virket som användes för att bygga bostadshuset började samlas redan 1791. Själva gården är ännu äldre. De första anteckningarna om Lassaberg är från 1568. ”Jag fick rysningar när jag hörde att gården har funnits i över 400 år”, säger Emilie Runemyr.

• Gårdens senaste ägare Arnold Älmqvist sålde i år Lassaberg till det unga paret Emilie och Anton Runemyr. Utöver boningshuset ingick en ladugård och ett par hektar mark. Huset har stått tomt sedan 1960-talet. De senaste personerna som bodde i huset var Arnolds mormor och morfar Ester och Valfrid Fagerström. Emilie och Anton har faktiskt valt namnet Ester till sin dotter efter Arnolds mormor. ”Kanske vill vår dotter ta över gården efter oss”, säger Emilie hoppfullt.

Julen 2018 tog de kontakt med gårdens dåvarande ägare och frågade om han var intresserad av att sälja. Bostadshuset hade då stått tomt i över 50 år.

– Huset kan nog räknas som ett ödehus. Jag har redan nu gått med i Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus”. Vi fick stor respons, många håller med om att huset är fantastiskt och folk vi inte ens känner har skrivit ”grattis, vilket ställe”, säger Emilie.

Det är enormt mycket som ska göra med huset och ingen av oss är något proffs.

Emilie och Anton köpte det övergivna huset i befintligt skick, utan någon dolda fel-försäkring, och fick betala 570 000 kronor.

– Det var lite nervöst när vi skulle öppna upp golvet, om det skulle finnas fukt eller hussvamp. Men allt såg bra ut, säger Emilie.

Drönarbild över gården Lassaberg som ligger en bit utanför Unnaryd.
Drönarbild över gården Lassaberg som ligger en bit utanför Unnaryd. Bild: Privat

Gårdens läge gjorde också att prislappen kändes rimlig, menar Anton. Det som har räddat huset är att den förra ägaren bytte tak och några fönster på 1970-talet.

ANNONS

– Det är enormt mycket som ska göra med huset och ingen av oss är något proffs. Men vi är omgivna av människor som kan mycket och vill hjälpa till. Det är en förutsättning för att detta ska gå, säger Anton.

Tänker hyra in betande får

Odlingar och till viss del självhushållning ingår i paret Runemyrs framtidsvision.

– Vi började faktiskt med att städa ur ladugården och tvätta den in- och utvändigt. Då kan vi ha en plats att arbeta på när vi renoverar. Senare har vi tänkt skaffa grisar, höns och ankor. Vi vill också hyra in får som kan beta och hålla landskapet öppet, säger Emelie.

Paret Runemyrs husprojekt går att följa på Instagram under namnet ”Lassaberg1830”.

Gården Lassaberg utanför Unnaryd ska bli ett framtida drömhem för Emilie och Anton Runemyr och deras dotter Ester. De tänker lägga minst två år på att totalrenovera det anrika huset från 1800-talet och den tillhörande ladugården.
Gården Lassaberg utanför Unnaryd ska bli ett framtida drömhem för Emilie och Anton Runemyr och deras dotter Ester. De tänker lägga minst två år på att totalrenovera det anrika huset från 1800-talet och den tillhörande ladugården. Bild: Isabel Bark

Lite om: Emilie och Anton Runemyr

Ålder: Båda är 31 år.

Familj: Emilie och Anton gifte sig 2018 i Unnaryds kyrka och har dottern Ester, snart ett år gammal, tillsammans. Anton är uppvuxen i Unnaryd och Emilie i Långaryd.

Bor: I hus i Unnaryds samhälle. Men planerar att flytta till sitt drömhus i Lassaberg, strax utanför Unnaryd, hösten 2022.

Gör: Emilie jobbar inom hemtjänsten, men är just nu föräldraledig. Anton arbetar på svärfadern Kjells företag Runemyrs Lots & Alltjänst AB. Planen är att paret ska ta över företaget när Kjell går i pension.

LÄS MER:Kjell Runemyr laddar för advent – i år med 180 000 lampor

LÄS MER:Han tänder hundratusen juleljus

LÄS OCKSÅ:

ANNONS