Annas trädgård i Älskogsbräcka är stencool och tillåtande

Drömmer du också om en prunkande trädgård eller balkonglåda? Ta chansen att inspireras av evenemanget Tusen trädgårdar, då mängder av entusiaster öppnar sina grindar för besökare. En av deltagarna är Anna Rinnarv i Älskogsbräcka på Onsalahalvön, som låter stenen spela huvudrollen i grönskan.

ANNONS
|

Älskogsbräcka. Det poetiska namnet på den lilla orten utanför Kungsbacka väcker alltid muntra kommentarer hos besökare.

– Tyvärr är det inte alls lika spännande som det låter. Älskog är 1600-talssnack för dungarna av al- och ask som växer häromkring, och bräcka betyder kulle, säger Anna och skrattar.

Men en älskad trädgård har hon – och här finns både alträd och kullar, för den delen. När Sommarhalland kommer på besök skälver vårens sista blommor ännu på knotiga äppelträd.

– Min pionlund står näst på tur. När de blommar vill man bara slå sig ner på bänken och njuta av alla dofter, säger Anna, som försöker ta sig tid att sitta stilla då och då och fylla sinnena med naturens skönhet.

ANNONS

Spegelrabatter vid entrén

Som bonddotter är hon van vid fysjobb, och hon låter sig inte stressas, trots 4 000 kvadratmeter odlad trädgård. Allt måste inte ske över en natt. Gården är Annas föräldrahem, och när hon och maken tog över den 2015 började de med att renovera själva boningshuset. Det är från 1915 och har fått behålla all sin charm, som nu också förstärks av trädgården som håller på att ta form.

– Här finns fortfarande mycket gräsmatta, även om den krymper i takt med mina projekt, säger Anna och petar bort lite jord från en nagel.

Bild: Dick Gillberg

För den som vill få till en förändring i sin trädgård är framsidan vid entrén en bra startpunkt. Den slår an tonen och ses ju dessutom av alla besökare. När Anna och hennes man var klara med husrenoveringen bestämde de sig för att börja just där.

– Vi hade förlängt huset åt norr, vilket ändrade proportionerna. För att markera entrén anlade vi gångar och byggde trappor av sten. En del fanns redan, men eftersom inte vinklarna stämde längre, fick vi ändra om. Jag älskar sten som material. Det är så vackert och tacksamt.

Ett knep för att göra en trädgårdsgång harmonisk är att kanta den med spegelrabatter, med samma sorts växter på båda sidor. Anna använder funkia som bas hos sig.

ANNONS

– Funkian trivs här och den är lätt att dela för att få fler plantor. Dessutom tål den mycket och fyller ut bra. Sedan kompletterar jag med växter som lavendel, liljor och iris för att få färg och doft.

Vilda växter välkomnas

Vilda växter är inte portförbjudna i Annas trädgård. Hennes vision är att behålla sådant som passar in och trivs. Därför har även blommor från skogen och ängarna fått flytta in, även om vissa kanske rynkar på näsan åt dem.

– Jag har både såpnejlika och praktlysing i rabatterna. Visst, de sprider sig glatt – men håller man bara efter dem kan man njuta av dem, för de bidrar med så mycket skönhet.

Bild: Dick Gillberg

Anna är också förtjust i de gamla knotiga fruktträden som har många år på nacken. I trädgården finns lundar med olika sorters äpplen, augustipäron och Viktoriaplommon. Under höga gamla oxlar har hon frösått ängsblommor.

– När jag vill ha en ny rabatt gräver jag inte. Jag markerar bara formen, lägger ut tidningar och fyller på med jord och barkmull. Sedan går det bra att plantera.

Många av rabatterna kantas av sten, som är ett genomgående tema i Annas trädgård. Här finns stengärdsgårdar från svunna tider, nakna klipphällar, och altaner med golv av stadig Fjäråsgranit.

ANNONS
Växthuset från ovan.
Växthuset från ovan. Bild: Dick Gillberg

Vid växthuset, som nyligen uppfördes där det gamla hönshuset en gång låg, har Anna skapat en stensatt bäck. Trädgården sluttar naturligt och låter vattnet dansa i små fall. Ett kraftigt stenblock bildar en bro till en avsats där Anna placerat en utsirad soffa. Här kan man slå sig ner och betrakta sländorna som svävar över vattenytan.

– Jag håller fortfarande på att plantera här i slänten. Iris och olika stenpartiväxter trivs fint och ska få breda ut sig, säger hon och öppnar dörren till det intilliggande växthuset.

Här inne är det sommar. Skira spetsgardiner och en gammal gungstol signalerar avkoppling mellan grönskande tomatplantor och blommor på tillväxt. Det här är ett glashus där både människor och växter kan trivas.

– Jag är väldigt glad över att vi förverkligade den här drömmen, säger Anna, som har mängder av idéer kring vad hon vill hitta på i trädgården härnäst.

Det har gått fem år sedan hon och maken skiftade huvudfokus från renoveringen av huset till trädgården. I år är första gången hon visar upp sin oas i Tusen trädgårdar. När juli gör entré kommer den ännu så skira grönskan att ha exploderat, och flera av gårdens rosor att blomma bland gamla hästvagnar och slädar. Eventuella ogrässtrån låter sig Anna inte stressas av.

ANNONS

– Det som hinns med hinns med. Trädgårdsdesign är en process, och det ska vara roligt och njutningsfullt att hålla på – inte bara en jakt på ogräs, säger hon bestämt.

Bild: Dick Gillberg

Anna Rinnarv

Ålder: 62 år.

Bor: I Älskogsbräcka på Onsalahalvön.

Familj: ”Maken Kjell-Åke 69 år och barnen Cecilia 38 år, Johannes 36 år, Jonathan 29 år och barnbarnen Hjalmar 6 år, Estrid 4 år.”

Detta kännetecknar trädgården: ”Den är under om och uppbyggnad och består just nu av gamla fruktträd, en pionlund, syrener, stjärnflockor, funkior, lavendel, rosor, liljor och kaprifol som blandas med stensatta gångar, uteplatser och gärdesgårdar. Här finns också ett växthus där den nedre delen är stensatt. Strax bredvid finns ett vattenfall där man kan slå sig ner för vila och eftertänksamhet.”

Gladast för i trädgården: ”Att den är stor, för då man kan utveckla många tankar och idéer. Jag gillar projekt. Annars är vattenbäcken med den stensatta trappan är en favorit.”

Favoritväxt: Pioner.

Nästa projekt: ”Att högst upp i trädgården ta bort en del av en stor gräsyta och skapa en stor ”kompass” med gångar i olika väderstreck.”

Annas tre utflyktstip

• Äskhults by. Det är en plats med gamla gårdsbyggnader och miljöer som bevarats sedan några hundra år tillbaka i tiden. Den ligger i Förlanda i Kungsbacka kommun.

• Skårs Gård, som är en omgjord gård med inriktning på mat och fina miljöer. Ligger i Gällinge, strax före Äskhults by.

• Tjolöholms slott. Sveriges yngsta slott, som ligger i Kungsbacka kommun.

Bild: Dick Gillberg

Tusen trädgårdar

• Nog är det synd att inte låta andra njuta av trädgården när den står i sin vackraste blom! Den 3 juli är det dags för Sveriges största trädgårdsvisning. Då öppnar trädgårdsentusiaster över hela landet sina portar för besökare mellan klockan 10 och 17.

• I Halland är i skrivande stund över 40 trädgårdar anmälda för visning – stora som små, romantiska som strama. Här finns något för alla smaker.

• Att besöka en eller flera trädgårdar under evenemanget är ett lättsamt sätt att lära sig mer om trädgård och få mängder av inspiration och idéer. De som väljer att visa upp sina trädgårdar har oftast en passion för att odla och brukar vara generösa med att dela med sig av sina erfarenheter.

• Tusen trädgårdar arrangeras vartannat år och startade 2010.

• Mer info: https://svensktradgard.se/aktiviteter/tusen-tradgardar/

Källa: Tusen trädgårdar

MER OM TRÄDGÅRD:

LÄS ÄVEN:

ANNONS