Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Xerxes Andrén sitter bakom trummorna vid en repetion för Halmstadrevyn.

Xerxes prisad vid Revy-SM

Det blev inget guld för Halmstad vid Revy-SM trots finalnummer i varje klass. Men revyns trummis Xerxes Andrén fick Parneviksstipendiet.

Stipendiet, som är på 30 000 kronor, är instiftat av artisten och imitatören Bosse Parnevik och ska ”stödja person eller grupp som på ett särskilt sätt bidragit till den svenska revykonstens bevarande och förnyelse och som dokumenterat en vilja att vidareutveckla sig inom sin genre”.

Och till de personerna räknas Xerxes som spelar trummor i Kvartiåtta: bandet som i fyra år har varit orkester vid Halmstadrevyn.

– Det är fantastiskt roligt att få pris, säger Xerxes när jag når honom på telefon. Han är på väg hem från Revy-SM i Karlstad.

Xerxes ska använda stipendiepengarna till en USA-resa, för att träffa de två supertrummisarna Pat Mastelotto och Terry Bozzio, och lära sig ännu mer om trummandets ädla konst.

– Det gäller bara att få ihop det tidsmässigt. De är ofta upptagna, säger Xerxes om de två slagverkarna som har uppträtt i Halmstad vid olika tillfällen.

Kvartiåtta ska vara med i revyn igen till vintern. Vad är så speciellt med att spela revy?
– Vi har så kul tillsammans och det är en musikalisk utmaning, med allt från jazz till hårdrock, säger Xerxes Andrén.

Förutom hans stipendium så blev aktörerna från Halmstad utan pris vid SM, trots nummer i samtliga fem klasser.

– Men vi har haft kul och är nöjda ändå. Vi fick framföra fem nummer och gjorde bra ifrån oss, och det lovar gott inför vår nästa uppsättning, säger Torbjörn Torkelsson vid Halmstadrevyn.

Fotnot. Pristagarna i Revy-SM presenteras på www.lis.nu.