Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Wikström: Bullerbyn rena Villa Villerkulla

För knappt ett år sedan, den 27 november, satt jag i Halmstads BK:s klubbrum och fick beskedet att klubben bryter kontraktet med tränaren Janne Andersson.

I går, den 19 november, var det dags igen. HBK förlänger inte kontraktet med Lasse Jacobsson.

Inom loppet av knappt ett år har HBK låtit två tränare gå. Klubben som tidigare aldrig ”kickade” tränare utan lät dem arbeta långsiktigt.

Den allsvenska idyllen, Bullerbyns BK har plötsligt blivit rena Villa Villerkulla, där mycket är upp och ner just nu. Men så blåser det också förändringens vindar på Örjans vall med en ny sportslig organisation i pipelinen.

Jag hävdar att den borde ha gjorts för flera år sedan, men när den nu väl görs gäller det att inte gå alltför hårt fram så att klubbens grundtrygghet och själ riskerar att skadas.

Jag kan inte påstå att jag är förvånad över beslutet. Det har i klubben funnits en stor besvikelse över de uteblivna resultaten, både sportsligt och ekonomiskt, under de senaste säsongerna. Inte enbart vad gäller chefstränaren utan även spelarna på planen.

Men med tanke på att HBK-ordföranden Ingemar Broström och tränaren Lasse Jacobsson så sent som i tisdags bekräftade en fortsättning för HP är det överraskande. Inte minst då styrelsen senare samma kväll fattade beslutet att inte förlänga 1+1-kontraktet med Jacobsson.

– Vi har varit för otydliga och tar på oss kritiken, medgav Broström också.

Vad han sade sig mena var att Jacobsson skulle vara kvar i HBK, men inte som chefstränare utan i en annan, ännu ej definierad, befattning.

Olyckskorparna kraxar förstås lyckligt om vad var det vi sa, men vad som nu gäller är att spika den nya sportsliga organisationen så fort som möjligt och få klart med en ny ansvarig manager/sportchef/chefstränare.

Dels för att få de nödvändiga förstärkningarna när många av de mest erfarna spelarna nu lämnar HBK och att en ny huvudansvarig måste få bestämma vilka spelare han vill ha.

Dels för att snabbt hitta finansiella lösningar när klubben blöder ekonomiskt och går mot ännu ett förlustår på drygt tio miljoner kronor.

Och dels för den nya arenan. Jag vet att det finns långt framskridna planer och därför gäller det nu att inte tappa tempo i det, för klubbens framtida överlevnad, oerhört viktiga projektet.

HBK har naturligtvis redan börjat sondera terrängen. Men jag har mitt huvudspår klart: Pelle Olsson som manager med Michael Svensson uppflyttad som tränare. Och Mjällbys Peter Swärdh som manageralternativ.

Låt vara att Gefle i år gick ännu sämre än HBK och tvingades till kval för att klara kontraktet. Men se på förutsättningarna. Och titta på vilka spelare som laget med nio allsvenska liv under de senaste åren har plockat fram och utvecklat men sedan tvingats släppa vidare: Johan Oremo, Anders Wikström, Amadou Jawo och årets skyttekung Alexander Gerndt. Och i stället hittat ersättare i trollgubben Jonas Lantto från Kiruna (som provspelade för HBK!) och Jakob Orlov i Skövde.

Därför kan Olsson vara rätt man att göra HBK till en av landets bästa talangfabriker igen, samtidigt som den ännu så länge oprövade Michael Svensson – med Olsson i ryggen – får chansen att kliva ett steg högre i organisationen.

Om sedan Jacobsson vill vara kvar i klubben, det lät dock inte så i går kväll, kan han bli den scoutingansvarige som HBK i dag skriker efter.

Det skulle vara ett rejält avstamp med nya Halmstads BK in i framtiden.