Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tillbaka till HBK? Jesper Westerberg (här till höger i duell med Odd Grenlands Elban Rashani) lämnar norska Lilleström redan efter en säsong.

Westerberg närmare HBK

I förra veckan blev Stefan Selakovic klar för Halmstads BK. Nu kan en annan före detta HBK-are, Jesper Westerberg, 27 år på fredag, vara på ingång när klubben och Westerberg, enligt vad HP-sporten erfar, ska ha närmat sig varandra på sistone.

– Att ”Jeppe” är ett av namnen som vi tittar på är ingen hemlighet. Efter att Ryan Miller har försvunnit är det tunt på ytterbackssidan, samtidigt som vi måste få in mer allsvensk rutin och erfarenhet i försvaret. Och då är Westerberg naturligtvis ett självklart alternativ om det går att lösa ekonomiskt, medger HBK-tränaren Jens Gustafsson.

Flera kontakter ska, enligt uppgift, ha tagits, men ännu så länge är det en bit kvar till kontrakt eftersom Westerberg alltjämt tillhör norska Lilleström.

Det var dit han kom inför 2012 efter två mycket framgångsrika år i Mjällby.

Men efter att ha fått spelat de flesta matcherna på försäsongen och i början av Tippeligan bänkade tränaren Magnus Haglund honom sedan. Och trots ett år kvar på kontraktet ska den norska klubben nu vara villig att släppa honom.

Jens ser också potentialen i Westerberg som mellan 2006 till 2008 gjorde 71 allsvenska matcher för HBK varav 47 från start. Men trots att det då även blev nio U21-landskamper kom det stora genombrottet när han 2010 flyttade från Landskrona Bois till Mjällby.

– I Halmstad var han lovande, men i Mjällby växte han ut och utvecklades till en riktigt bra allsvensk ytterback, påpekar Gustafsson.

Det är också Mjällby som har varit den starkaste konkurrenten om Westerbergs namnteckning, även om det också ska ha funnits intressen utomlands.

I säsongspremiären mot Varbergs Bois (1–2) i lördags blottades det också hur tunt det är på ytterbackssidan och inte blev det bättre av att Viktor Ljung tvingades kliva av skadad.

– Vi är i starkt behov av en ytterback – vi måste helt enkelt vässa konkurrensen där, påpekar HBK-tränaren.

Men helst hade Jens inte velat stanna där.

När nykomlingskollegan Öster exempelvis har värvat in 374 matchers allsvensk erfarenhet och ålder i kvartetten Pablo Pinones Arcé, Kenny Pavey, Josef Elvby och Juan Robledo så har HBK blott fått in en, Stefan Selakovic. Men tappat mycket med Kalle Johnsson, Johnny Lundberg och Ryan Miller.

– Därför skulle jag gärna ha in en central mittfältare och en forward till med erfarenhet för att vi skulle kunna gå in med klara ögon i allsvenskan. Men tyvärr är det nog inte realistiskt, konstaterar Jens.

Helgi Danielsson lär inte få nytt kontrakt med AIK...?

– Jo, det hade förstås varit fantastiskt, helt rätt typ av spelare och sportsligt definitivt inget långskott. Men dessvärre ekonomiskt.