Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Efterfrågan. Kunderna vill ha billigare elräkningar, och vindkraften är ekonomiskt lönsam.

Vindkraften är framtidens energi

Kommentar till Einar Fjellman 19/7.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Einar Fjellman skriver i‑en insändare att vindkraften har ”en mörk baksida”. De påståenden som görs stämmer dock inte. Fjellman glömmer att nämna varför vindkraften har ett så starkt stöd bland politiker, energiexperter och allmänhet.

Utbyggnaden är inte ett självändamål, utan sker eftersom vindkraft producerar förnybar el till en låg kostnad och är ett effektivt sätt att nå de internationella klimatmålen. Vindkraft är en samhällsekonomiskt bra affär, bland annat genom att utbyggnaden av vindkraft sänker elpriset, eftersom dess låga rörliga kostnader tränger ut dyr el från smutsig kolkraft.

Faktum är att vindkraft är det snabbast växande energislaget både i Sverige, Europa och globalt.

Det är ingen hemlighet att vindkraft, i likhet med många andra energikällor, behöver reglerkraft. Däremot krävs ingen utbyggnad av vattenkraft för att integrera ny vindkraft. Tack vare Sveriges vidsträckta geografi är det mycket osannolikt att det skulle sluta blåsa samtidigt på alla de ställen där det finns eller kommer att byggas vindkraftverk. Fjellman har dessutom glömt att vi redan nu har en mycket stor reglermöjlighet i den befintliga vattenkraften.

Svenska Kraftnät har aldrig menat att Sverige behöver mer reglerkraft utan talar om ett ”ökat reglerbehov”. Det är en väsentlig skillnad. Det innebär att man behöver reglera mer, inte att det krävs ny kraft. Både vetenskaplig expertis och ansvariga myndigheter menar att Sverige kan integrera stora mängder vindkraft i energimixen. Det har aldrig varit tal om att bygga ut vattenkraften för att göra denna utbyggnad möjlig.

Det är viktigt att poängtera att den fortsatta vindkraftsutbyggnaden avgörs av att det finns ekonomisk lönsamhet och folkligt stöd. Undersökningar från Som-institutet vid Göteborgs universitet visar att vindkraft är den näst mest populära energikällan bland svenskarna. Hela 86 procent tycker att satsningarna på vindkraft ska stärkas eller fortsätta på dagens nivå. Endast en procent tycker att vi ska avstå från vindkraft som energikälla.

Eric Birksten, Svensk Vindenergi