Rebell? ”Man kanske inte behöver ha så bråttom med att byta skyltar”, konstaterar Lars Püss, Villshäradsbo och ordförande i teknik- och fritidsnämnden.
Rebell? ”Man kanske inte behöver ha så bråttom med att byta skyltar”, konstaterar Lars Püss, Villshäradsbo och ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Vilshärad får nobben – ska stavas Villshärad

Det hjälpte inte att såväl invånare som kommunledning ville annorlunda. Statliga Lantmäteriet har beslutat att Vilshärad ska stavas Villshärad. Nu uppmanas kommunen att ändra vägskyltar och gatunamn.

ANNONS
|

– Det är ett väldigt märkligt beslut, men det känns helt meningslöst att överklaga, säger Henrik Paulsson, sekreterare i Vilshärads badortsförening.

Det är nu snart sex år sedan badortsföreningen skickade in en ansökan till Lantmäteriet om att få den officiella stavningen av ortnamnet ändrad. I fastighetsregister och på allmänna kartor stavas nämligen Vilshärad med två ”l”, medan kommunen sedan 35 år använder en stavning med ett. Stavningen Vilshärad har blivit vedertagen, menade badortsföreningen, och hänvisade till bland annat gatu-, väg- och företagsskyltar.

Men lantmäteriet visade sig ta sitt uppdrag som namnsättare på största allvar och har nu ägnat sex år åt att utreda ärendet (se faktaruta).

ANNONS

– Allting i utredningen talar för att man kan ändra stavningen till ett ”l”, men ändå gör man inte det. Det här beslutet är fattat på grunder som vi inte förstår, konstaterar Henrik Paulsson.

Ansvarige utredaren på Lantmäteriet håller inte med.

– Det här är det största ärende jag handlagt och grunderna för beslutet framgår tydligt. De språkliga aspekterna blev till sist avgörande. Jag hittade liknande namn, som Villsberg och Villsåker, där man under 1900-talet ändrat stavningen till två ”l” för att inte få ett felaktigt uttal, förklarar Lennart Dehlin.

I det nio sidor långa beslutet framhåller han alltså bland annat att Vil(l)shärad skulle kunna komma att uttalas felaktigt, med ett långt ”i”, om det stavades med ett ”l”. Även släktforskning och annan historisk forskning skulle försvåras vid en ändrad stavning.

Lantmäteriets beslut avslutas med en uppmaning till Halmstads kommun om att nu ändra tidigare fastställda gatunamn och skyltar som innehåller ”Vilshärad”.

– När det nu finns ett beslut så får vi väl följa det, men man kanske inte behöver ha så bråttom, säger Lars Püss (M), ordförande i kommunens teknik- och fritidsnämnd, som själv är bosatt i Vil(l)shärad.

– Folket här kommer fortsätta att stava Vilshärad med ett ”l”, och jag kan tänka mig att kommunen har viktigare saker att lägga pengarna på än nya skyltar, säger Henrik Paulsson i badortsföreningen.

ANNONS

Lennart Dehlin påtalar dock att Lantmäteriet brukar få signaler om felaktiga skyltningar.

– Det finns ju ingen straffpåföljd om man inte ändrar skyltarna i Villshärad, men varför skulle de inte göra som vi säger? undrar han.

Frågan om Vil(l)shärads stavning har sedan 2010 varit på remiss hos en mängd instanser. Först ut var 819 fastighetsägare i Vil(l)shärad. Bara drygt en tredjedel svarade, men 92 procent av dessa var för en ändring.

Även Halmstads kommun förordade en stavning med ett ”l”.

Institutet för språk och fornminnen påpekade att dubbla ”l” användes redan 1605, men motsatte sig inte en ändring.

Riksantikvarieämbetet konstaterade att varken invånare eller kommuner äger en namnfråga, men var inte helt emot en stavningsändring.

Lantmäteriet har nu beslutat att Villshärad ska fortsätta stavas med dubbelt ”l”. Badortsföreningen kommer inte att överklaga.

ANNONS