Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktigt att veta om betalningsanmärkningar

När du lånar, tecknar abonnemang eller hyr bostäder tas det alltid en kreditupplysning på dig. Betalanmärkningar kan göra det svårare att få låna eller hyra en bostad. För att undvika att få en betalningsanmärkning gäller det att du betalar av dina skulder i tid.

Betalningsanmärkningar är noteringar om en registrerad skuld hos kreditupplysningsföretag. Anmärkningen innebär att personen inte har betalat sina skulder i tid. En betalningsanmärkning stannar kvar i registret i tre år efter att den har noterats om skulden betalas av.

Det finns olika typer av betalningsanmärkningar. Om en räkning inte betalas eller betalas för sent kan fordringsägaren begära hjälp av ett inkassoföretag. Inkassoföretaget meddelar sedan ett kreditupplysningsföretag att du inte har betalat i tid enligt avtalet.

Kreditupplysningsföretaget utreder genom att bland annat hämta in information från Kronofogden och noterar det i sitt register. Noteringen är betalningsanmärkningen. Kronofogden har ingenting att göra med betalningsanmärkningen vid denna tidpunkt.

Om du inte betalar skulden kan fordringsägaren begära att Kronofogden hjälper dem att driva in skulden. Kronofogden utfärdar då ett betalningsföreläggande och driver in skulden. Indrivning kan ske genom att Kronofogden säljer dina ägodelar eller gör utmätning på din lön. Ägodelar som kan säljas har ofta ett högre värde som till exempel fordon, bostäder eller verktyg. En utmätning innebär att arbetsgivaren drar en del av lönen och den går som en avbetalning till skulden hos Kronofogden.

Hur en betalningsanmärkning kan påverka vardagen

Det är många som inte vet hur en betalningsanmärkning kan påverka livet. Framförallt unga personer kan vifta bort det och tänka att det inte spelar någon roll. Men en betalningsanmärkning kan göra det svårare på flera olika sätt. Det kan till exempel bli svårt att hyra en bostad, få andra lån och krediter samt teckna abonnemang hos till exempel en mobiloperatör. Det kan även vara svårt att få vissa jobb där man hanterar pengar.

Det går att ta ett lån trots anmärkning, men det är långt ifrån alla banker och långivare som går med på det. Om man får låna med en betalningsanmärkning är det troligt att man får en högre ränta och kanske låna ett lägre belopp än om man inte hade haft den.

Allmänna och enskilda mål

Om du inte betalar skulder till den offentliga sektorn i tid kan du få en betalningsanmärkning. Det kan till exempel vara en studieskuld, obetalda skatter, p-böter eller underhåll. Det är ärenden som kallas för allmänna mål och du har alltid rätt att invända mot allmänna mål innan du får en betalningsanmärkning. Om du betalar skulden får du ingen betalningsanmärkning.

Har du inte betalt banklån, avbetalningar eller din hyra i tid kan du också få en betalningsanmärkning. Det är ärenden som kallas för enskilda mål och leder lättare till en betalningsanmärkning än allmänna mål. Även om du betalar skulden kan du få en anmärkning ifall din betalning är sen.