Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vi unga vill ha jobb!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

”Arbetsmarknaden är ett jävla skämt!” är Centerpartiets Ungdomsförbund nuvarande kampanj. En av anledningarna till varför arbetsmarknaden är ett skämt är förtursreglerna i lagen om anställningsskydd § 22. Dessa förtursregler kan verka bra men faktum är att de stänger ute unga och invandrare som redan utan dessa regler har det svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Förtursreglerna medför att arbetsgivaren inte kan värna om kompetens och ambition vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Detta medför även att man hellre stannar på sitt jobb/inte vågar byta, bara för att man inte vill hamna sist i kön.

Vänsterpartierna skriker att vi vill ta bort tryggheten. Men jag ser det inte så. För dem som arbetat där längre finns det många saker att konkurrera med. Några exempel är arbetserfarenhet, erfarenhet av jobbet och en uppbyggd kundrelation.

Förra sommaren jobbade jag på en hamburgerrestaurang. Efter sommaren blev det arbetsbrist och jag blev av med jobbet. Istället stannade en högre uppsatt person som arbetat där längre. Även om denne gick ut för att röka och prata i telefon när den så ville.

Jag skulle se det som en trygghet att veta, att om jag kämpar och gör mitt bästa så får jag behålla jobbet, istället för att gång på gång få en dörr i ansiktet av las.

Martin Fröström, medlem i Centerpartiets Ungdomsförbund, Halmstad