Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Veckans bloggare har 20 000 läsare

Veckans bloggare är bloggare även alla andra veckor, och följs då av 20 000 läsare. Och när Malin Birgersson, alias ”Meekatt”, tar över stafettpinnen, gör hon det från poolkanten på Gran Canaria.

Följ bloggen här!

Hur började ditt bloggande?

– Mest som en kul grej efter påtryckningar ifrån vänner på Facebook. Jag var trött på att läsa om hur lyckliga alla var på statusuppdateringar, i blogginlägg och artiklar i föräldratidningar. Som om mammalivet skulle vara en dans på rosa fluffiga moln. Jag ville få fram verkligheten – även den mindre glamourösa. Ingen är glad jämt. Ingen har välstädat jämt. Jag älskar alltid mina barn, men ibland hatar jag att vara mamma. Och det är okej att känna så!

Med 20 000 läsare har du så mycket annonser på bloggen att du kan försörja dig på den. Vad hände?

– Ja, vad hände? Det har alltid varit en dröm att kunna leva på mitt skrivande och det är lite av en nypa-mig-själv-i-armen-känsla att det faktiskt blev så. Det är såklart tack vare mina fantastiska läsare som fortsätter att läsa, dela och berätta om min blogg.

Hur känns det att så många okända människor delar din vardag?

Det är helt fantastiskt och lite konstigt samtidigt. Har folk inget bättre att göra än att läsa mitt trams?! Men att gå ifrån ”soffbloggare” till eget kontor med assistent och egen hålslagare är lite coolt faktiskt.

Vad tycker din man om att du skriver så mycket om ert familjeliv – brukar han få läsa innan du lägger ut inläggen?

– Han är van och nej, han läser inget innan det publiceras. Jag är inte så diskret av mig och det visste han från början. Han är min raka motsats när det gäller sociala medier, han har inte ens ett Facebook-konto. Så jag får helt enkelt uppdatera världen om hans vardagar med ;)

Vad skriver du INTE om?

– Rosa fluffiga moln, cupcakes och viktnedgång. Jag lämnar heller aldrig ut en annan människa på bloggen (förutom Freddy då, haha).

Vet barnen att de är berömda i bloggvärlden?

Elton har mest koll på kossor och bajskorvar just nu. Alice märker att folk spanar lite extra efter oss i butiken och säger ”Mamma, de läser nog din blogg!”. Hon vet varför främlingar kommer fram och kramas på stan och varför det kommer en massa presenter och kul på posten. Hittills är det bara positivt för Alice.

Händer du att du tänker att ”men det här är ju perfekt att blogga om!” redan när det händer?

– Så tänker jag alltid. Bloggen är inte bara ett arbete utan en stor del av mitt liv, och den finns alltid i bakhuvudet.

I bloggvärlden är du känd som Meekatt – För sån é jag! Varifrån kommer det?

– Meekatt kom jag på när jag skulle ragga på mIRC i gymnasiet, haha (mIRC är ett chattprogram, reds anm). Namnet har hängt med i alla år och i dag är det jag. Att bloggen skulle heta ”För sån é jag!” var självklart – allt jag skriver kan sammanfattas med det. Inga konstigheter eller förfiningar – bara jag.

Hinner du svara på alla kommentarer?

Det går i perioder och beror helt på vad jag skriver om. En del inlägg får ett par kommentarer, andra får hundratals. Många kommenterar inne på bloggens Facebooksida och många mejlar mig. Jag försöker svara på alla mejl, men hinner tyvärr inte svara på alla kommentarer. Jag önskar att tiden fanns, för kommunikationen med mina läsare är jätteviktig för mig.

Vilket inlägg har hittills rört upp mest känslor?

– Hen-debatten är alltid känslig och kring det inlägget blev det blåsväder. ”Hur överlever man?”, som handlade om döden och sorgen efter mamma, har lett till hundratals fantastiska mejl. ”10 bra saker med Ullared” är en annan favorit bland läsarna och ”Hets mot folkgrupp, Porrfilm & Mögelost?” fick nästan 250 kommentarer… Själv gillar jag att irritera Mammamaffian – de där perfekta pk-mammorna som gör allting rätt och påpekar alla andras fel – vilket sker bäst inne på Familjelivssajten. (Mina mest lästa inlägg hittar ni under fliken NY HÄR? inne på bloggen. Välkomna in!)

Hur många timmar om dagen sitter du med bloggen?

Vissa dagar är det 20 minuter, andra dagar flera timmar. Det är så mycket runt omkring som tar tid. Bloggen har lett fram till en massa kul saker. Mina tavlor, krönikor lite här och där, familjemässan Krakel & Spektakel i Halmstad och andra event som jag är med och arrangerar, plus en del andra roliga samarbeten.

Dina tavlor, vad är det?

- Alla vet vi ju att vi ska fånga dagen och att köket är kryddat med kärlek, men hur lätt är det att känna när ungarna skriker, bajslukten tar över vitlöksdoften och man vabbar för femte gången på en månad? Jag gör tavlor där familjeregler som ”Vänta på varandra” och ”Plåstra alltid om” blandas med ”Ha alltid vin hemma” och ”Låt mamma bajsa ifred” (= mammalyx på hög nivå!). Tavlan ”Överleva” innehåller ord som präglar det första året som mamma, jultavlan ”Vem fan plockade ihop ljusslingan sist” är julen i ord och uttryck – på mitt vis.

Är du rädd för att intresset för bloggen ska svalna – hur ser din Plan B ut?

– Nej, jag njuter så länge det varar. Bloggen kommer att förändras med tiden då barnen växer upp och jag får nya projekt omkring mig. Läsare kommer kanske att försvinna, men förhoppningsvis kommer det till nya. Jag skriver för att jag älskar att skriva, och att så många uppskattar bloggen är bara en bonus.

Berätta ett starkt minne från barndomen.

– När jag var fem år och min fem år äldre storasyster band fast mig jättehårt i hängmattan med ett hopprep runt magen och snurrade runt runt tills mamma kom och räddade mig. Det var roligt, sorgligt och dramatiskt på samma gång, och än i dag ett starkt minne…

Om jag säger ”orättvisor”, vad säger du då?

Hungriga och rädda barn runt om i världen. Våld, svält och sjukdomar som man hade kunnat överleva, men som man dör av på grund av ”bristande resurser”.

Blir man lycklig av pengar?

Här ska man diplomatiskt svara att ”nej, det blir man inte – men det underlättar”. Jag blir dock lite lycklig i hemlighet av pengar, haha.

Tror du på övernaturliga fenomen som spöken och andar?

– Jag vill svara nej. Sen ser jag en skräckfilm och måste ta med mig Freddy in på toaletten när jag ska kissa. Så njae?

Vad vill du helst av allt glömma?

Hur det var att se mamma kämpa och förlora sin kamp mot cancern. Läkarbesöken som gav henne falska förhoppningar och rädslan i hennes ögon.

Vad gör du helst med barnen – leker rollekar eller läser sagor?

– Rollekar var mycket roligare innan Elton blev chef i huset och tvingar mig att vara bajskorven i alla lekar. Vi dansar mycket Gangnam Style, leker affär och skola och gör av med kilometervis med tejp när vi försöker pyssla.

Vilket är det vackraste ord du vet?

– Barnvakt?

Beskriv dig själv som dotter:

- Helt klart stjärnan i syskonskaran av fem? Nej, men jag har alltid varit den som försökt se till att alla mår bra och trivs – på gott och ont. Och mamma och pappa har nog oroat sig en del över min obefintliga motivation i skolan, men jag tror att de båda börjar andas ut nu. Mamma ler nog i sin himmel, jag kan nästan höra ett ”Men Maaaalin!” emellanåt när jag skriver något dumt. Det har ju gått bra även för mig, även om jag aldrig har haft en riktig plan utan följt min magkänsla.

Beskriv dig själv som kompis:

– Upptagen, svår att få tag i, ärlig och omtänksam och förhoppningsvis lite smårolig att vara med?

Beskriv dig själv som sambo:

Hjälp – ”kåt, glad och tacksam”? Nej, Freddy skulle svara ”går aldrig ut med soporna, möblerar om för ofta och väldigt morgontrött”. Vilket jag vill dementera med: ”bra på att delegera, kreativ och en nattuggla.”

Beskriv dig själv som mamma:

– ”Galen”, säger Alice. Men ja, ganska tramsig och operfekt, men samtidigt en varghona. Barnen är det viktigaste i mitt liv – och det jobbigaste. Lika mycket som jag älskar att klia Alice på ryggen och prata om saknaden efter mormor så älskar jag att hälla ketchup i mjölken och kasta spagetti på Freddy när vi äter. För sån é jag.

Beskriv dig själv som bloggare:

– Jag bloggar helhjärtat och med känsla. Jag vill alltid beröra… och gärna röra om lite. Känslorna är viktiga, både de bra känslorna och de jobbiga.

Viktigaste valfrågan inför valet 2014?

– Vilken tårta tycker egentligen Jimmie Åkesson bäst om? Skola, sjukvård, äldreomsorg, social trygghet och företagande är andra viktiga frågor för mig.

När är du som gladast?

– När barnen är glada.

När grät du senast?

I går, när jag försökte klämma in min kropp i en alldeles för liten bikini. Fan.

Vem sitter vid ratten när er familj åker på utflykt?

Det är olika. Freddy kör för sakta, så har vi bråttom kör jag, haha.

Om du fick möjlighet att skriva en roman, vad skulle den handla om?

Jag jobbar på en, men den verkar inte vilja bli klar. Den handlar om sorg och saknad. En tung bok… som kanske aldrig blir avslutad.

Vem vill du hälsa till och varför?

Mamma. Du fattas mig.

Vet du redan nu vad du kommer att skriva om under din bloggvecka?

– Jag kommer att tråka ut er med semesterbilder, goda drinkar och annat jobbigt ifrån ett (förhoppningsvis) soligt Gran Canaria. Jag ska göra mitt bästa för att inte skryta och dessutom ge er chansen att lära känna mig som bloggare.

Nästa vecka är det Daniel Wångsten, kommunikatör på Hotel Tylösand, som tar över stafettpinnen.