Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Varg siktad centralt i Falkenberg

Polisen fick vid 23-tiden mängder av samtal från personer som sade sig ha sett vargen i centrala Falkenberg. Flera polispatruller har letat efter vargen under natten utan att hitta den.

Det började på onsdagen med att Björn Neidert ringde. Han hade på eftermiddagen precis kommit ner från Göteborg till sitt fritidshus i Veka, alldeles bortom Grimsholmen.

– Jag var ute för att rasta hunden vid halvfyratiden. Jag såg hur hunden plötsligt stannade till och blev på sin vakt. I samma stund såg jag vargen bara 30 meter ifrån mig, där den stod och tittade på oss, berättade Björn Neidert.

Han skyndade in med hunden, den lilla shih-tzun Otto, och gick sedan ut igen.

– Då kom den galopperande över fältet. Jag är hundra procent säker på att det var en varg, sa Björn Neidert.

Som journalist har man naturligtvis en sund skepsis till varje andrahandsuppgift.
Men när vi körde därifrån, så ville HN:s fotograf Maria Gredeskog sitta i passagerarsätet.

– Om vi får syn på vargen så vill jag ha händerna fria för att hantera kameran!

Det visade sig klokt. Vi körde långsamt tillbaka mot stan i den tidiga kvällen som hunnit bli becksvart. När vägen snirklat sig uppför backen vid Grimsholmens naturreservat, så gör vägen en svag och längre böj innan den kommer upp till den första klungan med hus mot havet till.

Just då, alldeles bredvid vägen, kom vargen lunkande, rätt stillsamt innan den vek av mot fälten. Vi körde ytterligare en sväng tillbaka runt fältet som ligger mellan husen och vägen. Där fick vi syn på den igen, fortfarande stillsamt lunkande.

Vargen hejdade sig ett ögonblick ute på fältet, alldeles stillastående ungefär 20 meter framför Hallands Nyheters bil.

Det var då som Maria Gredeskog brände av den ena fotoblixten efter den andra, så att vargen först verkade förstenad men sedan blev lite orolig. Sen drog den bort.

Ni ser bilderna själva. Det råder knappast någon tvekan: Det är en varg som hållit till i området de senaste dagarna. Redan i måndags hörde ju personer av sig med olika vittnesmål. Sannolikt är det samma ensamma varg som är ute på vandring och som fotograferades den 13 december när den simmade över Nissan vid Sennan utanför Halmstad och sannolikt samma varg som den 27 november dödade 13 får utanför Knäred.