Klassisk miljö. Halmkärven på den tiden det begav sig. Den välkända kärven, som hängde utanför (se bild nedan), är gjord av Halmstadkonstnären Walter Bengtsson, och fotot är taget av Tores vän Gerhard Wendt.
Klassisk miljö. Halmkärven på den tiden det begav sig. Den välkända kärven, som hängde utanför (se bild nedan), är gjord av Halmstadkonstnären Walter Bengtsson, och fotot är taget av Tores vän Gerhard Wendt.

I natt jag drömde om kära gamla Kärven...

I drömmen är det fredagen den 1 juli 1981 och jag vaknar upp lite yrvaken. Hör ljud från köket och känner kaffedoften. Aha, dags för frukost. Masar mig upp och hälsas av min morgonpigge far och mumlar lite trött ”morrn”.

ANNONS
|

Far har redan plöjt igenom HP så jag börjar bläddra lite smått i tidningen. Plötsligt ser jag Halmkärvens annons och tänker att det var länge sen jag var där. Börjar fundera på att kanske gå dit i kväll. Kollar också bioannonserna och minsann – en kanonfilm på Saga, ”Tootsie” med Dustin Hoffman.

Väl på jobbet nere i hamnen snackar jag med Rolf och Ove om det inte skulle vara läge för bio med ett besök på Halmkärven före? Vi konstaterar ganska snart att det blir övertid, men jobbet kan nog gå på tre timmar. Vi hjälps åt och får allt klart strax innan 19. Det passar perfekt, filmen börjar 21 och strax efter sju kommer vi in på Kärven. Där ser jag alla de kända ansiktena som nickar mot en. Där sitter Brodd och strax jämte Kjelle Grönkål och där sitter Svärd. Rätt mycket folk så här en fredagskväll, men vi får ett eget bord och slår oss ner. Tittar mig omkring och ser att Olga, Britta och Berta håller i serveringen.

ANNONS

Kollar lite på den fina konsten som hänger på väggarna och plötsligt hör jag en bekant röst som säger ”vad vill ni ha pojkar?” Det är Berta, som också är min granne. Grabbarna skall ha varsin mellanöl, men jag kör, så för mig blir det en kanna kaffe och en köttbullssmörgås.

Vi sitter och snackar lite om jobbet – som gick som på räls i dag – och så kommer grabbarnas öl in. Strax efter kommer Berta med min bricka laddad med kaffekanna, kopp, socker och grädde och sist men inte minst: köttbullsmackan. Jag hugger in på första biten och mums, det är så här en köttbullsmacka skall smaka. Här är också stämningen jag längtat efter: alla glada välbekanta röster, doften av mat som blandas med lukten av öl, Greve Hamilton och Prince. Jag ser mig omkring och där sitter Toni och Gerhard och snackar (ja 1981 kände jag dem inte, men i drömmens värld är allt möjligt…). Gerhard plockar fram något som ser ut som en kamera och jag undrar om det är en ny liten Instamatic. Toni har rejäla doningar på bordet, en motordriven Nikon, det är grejer, det.

Jag blir klar med köttbullsmackan och tittar lite bortåt de enarmade banditerna. Ser en som drar en jackpot och som strax efter lämnar apparaten. Jag far upp som en blixt, för ibland händer det att en andra jackpot kommer snart efter den första. Svärd blir också sugen på att spela lite och vi kommer fram samtidigt. ”Du var först”, säger Svärd och tanken kommer upp inom mig: ”Ska vi inte spela ihop och satsa en tjuga var – så kan vi dra varannan gång?”. ”Bra idé”, säger Svärd och vi börjar dra. Håller flytet uppe med en hel del småvinster och plötsligt rasslar det till, jackpotten är ett faktum!

ANNONS

Nu blir det ett antal fridrag, hur många återstår att se. ”Din tur”, säger jag till Svärd, men han vill att jag ska fortsätta – och oj vad det rasslar i maskinen! Det blir runt 300 kronor och vi delar vinsten broderligt.

När Olga går förbi beställer Svärd in ett glas rött för att fira den goda turen. Jag för min del ser att där är tid att också klämma en räkmacka och lite mer kaffe. Klockan börjar sakta närma sig 21 och vi reser oss mätta och belåtna från bordet. När jag går förbi Svärd höjer han glaset i en hälsning och jag nickar tillbaka. Tänker att ”delad glädje är dubbel glädje”. Vi kommer ut på Klammerdammsgatan och ställer in siktet på Saga, på Karl XI:s väg. På vägen dit tänker jag det får inte dröja så länge till nästa besök på Kärven.

Drömmen tonar ut och väckarklockan ringer. Jag vaknar upp och tänker inte närmare på min dröm. Fixar lite frukost med kaffe och goda mackor. Sista kaffeskvätten tar jag med mig in till datorn. Sätter mig ner, halar upp en cigg och tar ett bloss innan jag drar igång datorn. Det visar sig att jag glömt att logga ut från Facebook och jag ser ett meddelande från Gerhard. Det är den gamla annonsen från Halmkärven, det sista jag tittade på innan jag la mig.

ANNONS
ANNONS