Ett event som hette duga

I dag säger vi ”ett event som sätter Halmstad på kartan". Det gjorde man nog inte 1929, men det var precis det Halmstadutställningen gjorde den där sommaren för snart 90 år sedan.

ANNONS
|

Utställningen tillkom på initiativ av Halmstads hantverks- och industriförening, som ville visa upp länets hantverk, industri och konst. Halmstads stad satsade 45 000 kronor och beviljade ett lån på 25 000, till detta kom 45 000 som garanterades av enskilda. Hallands Hantverksdistrikt gav därmed sitt godkännande för genomförande av utställningen, som ägde rum 20 juni–5 augusti 1929.

Utställningen, som invigdes av ingen mindre än kung Gustaf V, hölls vid Högre Allmänna Läroverket (sedermera Örjansskolan, i dag Engelska skolan) och i området där omkring. Salarna i läroverket användes som utställningslokaler –bland annat fanns en fiske– och sjöfartsavdelning med akvarium i gymnastiksalen – och på området vid skolan växte det upp en helt ny stad av träbyggnader ritade av arkitekt Uno Forthmeiier.

ANNONS

På översta våningen i läroverket fanns en konstutställning arrangerad av Egon Östlund. Den väckte mycket stor uppmärksamhet och mest intresse var det för Erik och Axel Olson, Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner, Esaias Thorén och Sven Jonson, som efter utställningen kom att bilda Halmstadgruppen.

Givetvis fanns också ett antal utskänkningsställen på området, liksom ett nöjesfält med det bästa som fanns i branschen på den tiden.

En för tiden förnämlig belysning med 5 000 lampor gjorde att utställningsområdet på kvällen badade i ljus. Stadsträdgårdsmästaren Gunnar Svensson hade anlagt grönområden och rabatter med tusentals plantor. Majoriteten av utställarna kom givetvis från Halmstad och Halland, men många andra företag i landet var också representerade och varor av alla tänkbara slag förevisades.

Premiärdagen passerade 15 000 personer genom entrén, och mängder av folk från när och fjärran hade besökt utställningen när den stängdes den 5 augusti.

Halmstadställningen var mycket fin reklam för staden och Tylösand. Rikspressen gav idel rosor till arrangörerna och hjälpte till att göra Halmstad känd för sina industrier, hantverk och konst – långt utanför stadens gränser.

ANNONS