Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Våldtäkt skulle hindra hustrun att vittna

Den 33-årige ”Kanindansarens” föräldrar ville hindra hans hustru från att avslöja bluffen med handikappet. Som hållhake misstänks de därför ha arrangerat en våldtäkt på kvinnan och sedan skickat filmningen av den till hennes släkt.

HP har i flera artiklar redogjort för misstankarna om att 33-åringen och hans föräldrar lurat till sig tre miljoner kronor. Mannen har hävdat att han är förlamad i höger arm och höger ben och har genom detta kunnat få bidrag till att få assistenthjälp från bland annat sin far.

Att mannen i HP kallas Kanindansaren hänger samman med att han först avslöjades genom bilder där han trots sitt ”handikapp” står och dansar med en kaninfigur på Liseberg.

I åtalet mot mannen och hans föräldrar använder sig kammaråklagare Sonja Seligmann även av uppgifter från en annan polisutredning som gäller övergrepp mot 33-åringens före detta fru. Den utredningen har ännu inte lett till åtal, men där berättar exhustrun hur mannens behov av rullstol bara varit teater – och att han i hemmet alltid rört sig obehindrat.

Kvinnan förklarar att hon levde helt och hållet i makens och hans föräldrars grepp och att hon ofta fick stryk. De ska ha varit noga med att hon aldrig fick träffa de sociala myndigheterna ensam eller ha kontakt med andra människor. Då hon gick på undervisning i svenska för invandrare följde de henne dit och tillbaka. Men när de en dag inte var med passade hon på att berätta för en lärarinna i skolan.

Efter detta såg mannens föräldrar till att hon sattes på ett flyg till Syrien med enkel biljett och utan pengar. Enligt hennes uppgifter till polisen arrangerade de först en våldtäkt där två män, som hon känner sedan tidigare, förgrep sig på henne. De sexuella akterna ska även ha fångats på en film som skickats till kvinnans föräldrar i hennes hemland.

Genom en insamling av pengar från personer i Halmstad som stöttar henne har kvinnan senare kunnat återvända hit, men hon lider nu av att vara baktalad på grund av att filmen ska vara graverande för henne.

I åtalet om grovt bedrägeri framgår att det från första början var en läkare vid Länssjukhuset i Halmstad som efter viss tvekan godtog hans påstådda handikapp.

När Försäkringskassan senare visade samme doktor en film där 33-åringen är på semester i Syrien medgav läkaren att han blivit lurad. På filmen syns hur 33-åringen obehindrat går in i en moské för att knäböja och be.

Ma n kan också se hur han lyfter upp ett barn i famnen – saker som ingen med hans funktionshinder kan göra.

En annan läkare har i höst undersökt 33-åringen i häktet och konstaterat att mannen använt både högerarmen och högerbenet när han flyttat sig på britsen i cellen.

Bland vittnena som ska kallas till rättegången finns bland annat en man som mötte den åtalade 33-åringen vid Landvetter när han första gången kom till Sverige och såg hur han obehindrat gick av flygplanet.