Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fegt. Vänsterpartiet vågar inte stå upp för sin feministiska profil.

Vänsterpartiet sviker feministerna i förorten

Feminism. När kvinnor i svenska förorter berättar om förtryck ska de få vårt stöd.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

HP Ledare 7/7. De senaste veckorna har en debatt om förtryck i svenska förorter rasat på flera debattsidor. I Aftonbladet (29/5) skrev kvinnorättsaktivisten Zeliha Dagli om hur förtrycket breder ut sig i Stockholmsförorten Husby.

Därefter följde vittnesmål från bland annat vänsterpartisten och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh i Expressen (22/6). ”I förorten växer männens diktatur” skrev Kakabaveh. Islamistiska fundamentalister säger att svensk mat är smutsigt, att kvinnor måste beslöja sig och att man måste läsa Koranen. Män kollar nedlåtande på kvinnor som väljer att inte bära slöja. Reaktionära, patriarkala krafter försöker reglera vardagslivet för kvinnor.

För varje politiskt parti som bekänner sig till feminismen borde det vara en självklarhet att man lyssnar på dessa berättelser. Men så är tyvärr inte fallet för alla partier. Vänsterpartiet slog tillbaka, och därmed även mot sin partikollega Kakabaveh.

”Däremot är vi inte är beredda att genom generaliseringar och ryktesspridning låtsas som att kvinnoförtryck, homofobi och fundamentalism är förbehållet en enskild religion eller endast finns i förorten.” skriver tre ledande vänsterpartister på Aftonbladet Debatt (6/7). Vänsterpartiets Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson, Aron Etzler, partisekreterare, och Rossana Dinamarca, feministisk talesperson, avfärdar berättelserna från förorten för att vara ”ryktesspridningar”.

Vänsterpartiets ledning ägnar sig hellre åt att relativisera kvinnors erfarenheter av förtryck än att ta den feministiska striden för kvinnors frihet. Tyvärr finns det mycket som talar för att fundamentalismen tagit grepp om olika delar av Sverige.

Omkring 300 svenskar ska ha anslutit sig till jihadistiska grupper, däribland folkmordsrörelsen Islamiska staten, i Syrien och Irak enligt Säkerhetspolisen.

Utanför Kalmar, i augusti 2014, kunde invånarna en dag se Islamiska statens flaggor vagga fritt. Sakine Madon, ledarkolumnist i Expressen, skrev tidigare i år om hur IS-sympatisörer trakasserar medborgare i förorten (27/2). Detta vore inte möjligt om det inte existerade en fundamentalistisk miljö.

Upp mot 70 000 ungdomar upplever dessutom att de inte kan välja partner fritt, enligt Ungdomsstyrelsens siffror från 2009. Att det finns normer som bygger på att reglera framför allt kvinnors liv och sexualitet går inte att avfärda som ryktesspridningar, som Vänsterpartiets ledning så fegt gör.

Vänsterpartiet har en feministisk hemläxa att göra. Om partiet på allvar ska leva upp till sin feministiska profil måste de även se problemet med den växande fundamentalismen som dagligen kränker kvinnors frihet.