Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/11

Unikt samarbete ger barn svar om jobb

Sturegymnasiets lärlingselever har fått en riktig utmaning. I ett nytt samarbetsprojekt har de fått svara på kluriga frågor om jobb och omvärld. Sedan fick de besök av frågeställarna: Fyllingeskolans fjärdeklassare.

Fjärdeklassarna är till en början lite blyga, men väldigt förväntansfulla när de hälsar på Sturegymnasiets lärlingselever. Vård- och omsorgseleverna visar hur man mäter blodtryck och lägger förband.

– Det kändes lite speciellt, det kittlade på armen, tycker Ida.

Barnen är framför allt nyfikna på hur det är att jobba samtidigt som man pluggar. Två dagar i veckan gör lärlingseleverna praktik ute på lokala arbetsplatser som hemtjänsten, bageri, restaurang, butiker och hotell.

– Det låter jätteroligt. Man får gå i skolan och få lite gjort. Samtidigt får man prova olika jobb, säger fjärdeklassaren Cornelia, som vill bli ridlärare när hon blir stor.

Gymnasisten Amanda Christiansen har fått in en fot i arbetslivet genom praktik på Nilson Shoes.

– Min lärare sa att jag borde fråga om sommarjobb, men butiken hann före och frågade om jag ville jobba extra på kvällar och helger.

Eleverna passar på att berätta om lärlingsutbildningen.

– Jag kan rekommendera att gå lärling om man har svårt att koncentrera sig på lektionerna och tycker mer om att göra praktiska saker, säger Vassi Padkolzina, som praktiserar på Hotell Tylösand.

Samarbeten som dessa mellan elever i grundskolan och på gymnasiet är väldigt ovanliga.

– Vi hoppas att det här ger ringar på vattnet och att fler skolor startar liknande projekt, säger Anna Söderberg Pamp, lärare på Fyllingeskolan.

Projektet inleddes med att de yngre eleverna skickade frågor till de gymnasieeleverna, till exempel ”Vad utbildar du dig till och varför?”, ”Betalar du något hemma?”, ”Vad tycker du om världsekonomin?” och ”Vad tycker du om att jobba en del av din skoltid?”

Framöver ska gymnasieeleverna hälsa på Fyllingeskolan. Allt bedöms av lärare inom samhällskunskap respektive SO-ämnen.

– De har gjort så mycket för oss så jag vet inte vad vi ska hitta på. Jag hoppas att vi får ha rast tillsammans med dem, säger Cornelia.