Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

World citizen tour. Rickard Fredborg i förarsätet och Pontus Johansson, på taket, reser i sommar med husbil genom Europa. De ska med hjälp av konst och kultur lära känna människor och undersöka begreppet världsmedborgare.

Två världsmedborgare på resa

Nu åker de iväg på en World citizen tour. Rickard Fredborg och Pontus Johansson ska uppträda, podda, prata med människor längs vägen och lära sig att bli världsmedborgare.

De färdas i en vit Peugeot Hymer, en husbil med sängar, kök och datorer – och plexiglasskivor fastsurrade på taket. De kan snabbt sättas ihop till en glasbur på två gånger två gånger två meter där Rickard Fredborg ska vistas.

– Han uppträder i allt från 1 till 24 timmar och sedan blir buren en studio där vi gör podcast, radio som sänds över nätet, säger Pontus Johansson.

Det är han som reser tillsammans med Rickard på en World citizen tour, från deras hem i Halmstad och ut i Europa.

– Vi planerar två vändor. Vi börjar med Östeuropa, återvänder till Halmstad i juli och sedan blir det Västeuropa. Vi kanske blir ute till mitten av oktober, vi är flexibla när det gäller exakt var och när vi ska till olika platser – och dessutom beror det på hur många sponsorer vi får, säger Rickard.

Resenärerna är vänner sedan tio år men har vitt skilda bakgrunder: Rickard, 26, är dansare och gick förra året på Dramalogen, en utbildning för unga kulturarbetare, medan Pontus, 27, är vågsurfare som har surfat och varit instruktör i stora delar av världen.

– Men nu vill jag vara med och skapa något annat, säger han.

Han och Rickards resa har ett allvarligt syfte: det handlar om att vara världsmedborgare. Duon sprider ett halssmycke med en world citizen: ett ord som har använts av olika rörelser i många år.

Vad står det för egentligen?

– Att värna planeten och varandra, jämlikhet och tolerans, och att hitta ett hållbart sätt att leva, säger Rickard.

Hmm... det är något som många kan säga och mena helt olika saker. Kan ni vara tydligare?

– För mig står det främst för ödmjukhet, kärlek och respekt, säger Pontus.

Ni får förlåta, men jag blir inte så mycket klokare,

– Vi har inte det perfekta svaret på hur man är som världsmedborgare, det är en sak vi ska försöka ta reda på under resan. Vi vill, med hjälp av konst och kultur, inspirera andra människor att tänka efter och prata med dem, säger Rickard.