Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lämnar HBK.

Två spanjorer lämnar HBK

UPPDATERAD. Halmstads BK gör sig av med klubbens båda La Liga-meriterade spanjorer, målvakten Nauzet Perez och Ivan Diaz. Kontrakten bryts omedelbart – ”i samförstånd” mellan spelare och klubb.

Orsakerna uppges vara sociala skäl och spelarnas familjesituationer hemma i Spanien, men även uteblivna sportsliga framgångar.
– Det har varit under diskussion ett tag och alla har vi konstaterat att det inte riktigt stått bra till med de här killarna.
– Det beror på att de inte har funnit sig till rätta riktigt här. Funkar det inte socialt och på hemmafronten kan man inte leverera till 100 procent. Det räcker inte att leverera till 90, säger HBK:s ordförande Göran Johansson till HP-sporten.
Krisen i Halmstads BK tog en ny vändning efter söndagskvällens cupförlust mot Malmö FF (0–3).
Perez, 26, och mittfältaren Diaz, 32, var nye spanske tränaren Pep Clotet Ruiz två tyngsta värvningar i vintras. Men ingen av dem har övertygat och Perez orsakade skandalrubriker när han sänkte både Djurgårdens Philip Hellquist och HBK på Stockholms stadion den 7 maj (0–2) och blev avstängd i tre matcher.
Nu får båda lämna den allsvenska jumbon. Clotet Ruiz vill dock inte se det som ett personligt nederlag.
– Det händer alla klubbar varje säsong att vissa spelare inte anpassar sig. Det är en stor uppoffring att anpassa sig till en annan kultur och ett annat land.
– Jag är ledsen för jag tycker att de är bra spelare, men samtidigt är jag stolt och stöttar klubben i detta för det är rätt väg, säger han.
Ordförande Johansson betonar att förtroendet för Clotet Ruiz inte har påverkats, men säger:
– Det är en besvikelse för oss. Vi hade ju hoppats att det här skulle vara injektioner för att komma i gång med det nya spelsättet, men riktigt så har det ju inte blivit.
Övriga HBK-spelare informerades efter Malmömatchen. Mittfältsveteranen Mikael Rosén blev överraskad.
– Jag har tyckt att de funkat bra i gruppen, men resultaten har inte gått vår väg och då kan det vara tufft för nya killar som kanske känner ett stort tryck på sig att det är de som ska lyfta det.
– Självklart har man märkt att ”Nau” har varit lite nere nu efter Djurgårdsmatchen, han kände väl att han gjorde en lite dum sak där, säger han.
HBK har nu två hål att fylla i truppen, men enligt Johansson och Clotet Ruiz är inga omedelbara förstärkningar på ingång. Transferfönstret öppnar först den 1 augusti. Innan dess kan endast kontraktslösa spelare värvas.
Målvakten Robin Malmkvist är utlånad till Tromsö. Kallas han hem?
– Nej, det är en affär som innebär att han utlånad till årsskiftet, svarar Göran Johansson.
Går avtalet inte att bryta?
– Det tror jag inte att det gör, det har vi inte funderat på. Vi får nog hitta en annan lösning. Jag har inget svar på den frågan i dag, hur vi kompletterar där.

Fotnot. HP-sporten lyckades i går kväll inte nå Nauzet Perez och Ivan Diaz för en kommentar.