Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jesper Nyberg.

Två medaljer – men Nyberg tappade i EM

Han inledde osannolikt starkt i skytte-EM. Men pressen blev för tung för Hylteskytten Jesper Nyberg som till slut hamnade på en 19:e-plats i viltmål i Maribor.

Jesper Nyberg inledde skytte-EM i slovenska Maribor på allra bäst sätt. Efter tävlingens första dag låg han på en delad femteplats med 296 poäng av 300 möjliga – ett resultat som var långt över förväntan.

– Man ska aldrig säga att man skjuter för bra, men med facit i hand kanske det lite för bra för honom första dagen och han kände att han fick en del press på sig när han låg så högt upp. Totalt sett gör han det väldigt bra, så han kan vara helt nöjd med sin insats, säger Jonas Edman, sportchef på svenska skyttesportförbundet.

På fredagen avgjordes tävlingen med de tre sista skjutningarna och då var Hylteskytten Nyberg allt annat än på hugget.

Resultaten 91-95-93 gjorde att han rasade ner till 19:e plats viltmål med totalt 576 poäng.

– Han sköt lite sämre än han hade önskat, men han gjorde det fantastiskt bra första dagen så totalt sett ligger han på en poäng han är nöjd med. Självklart är han missnöjd över att han inte höll ihop det hela vägen, men Jesper är ung. Det är inte lätt att gå in i en andradag när man är så långt upp, så det är en förståelig reaktion, säger Jonas Edman.

Segraren Dmitry Romanov från Ryssland kammade hem hela 591 poäng och vann i viltmål, en poäng före landsmannen Mikhail Azarenko. Ett riktigt storslam för Ryssland som även knep tredjeplatsen genom Maxim Stepanov.

Allt som allt blev det dock en bra helg för de svenska skyttarna. Nyberg, som gjorde blott sin andra seniortävling på den här nivån, sköt väldigt bra, de tog ett silver som lag och Emil Martinsson tog ett silver i running target.

– Rent poäng- och resultatmässigt är vi nöjda. Man kan inte begära mer. En individuell medalj och en lagmedalj, det är bra gjort av dem, säger Edman.

– Jesper har väldigt lite erfarenhet av den här nivån. Han har gjort ett antal internationella tävlingar, men väldigt få på seniornivå. Det är ett stort steg att ta med mycket större konkurrens. Jag vet att han var väldigt besviken efteråt, men han borde sträcka på sig.