Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I centrum. Niclas Taube gjorde Halmias viktiga segermål mot Oskarshamn, men var även i övrigt en av planens bästa spelare och låg bakom många av rödvitts målchanser.

Taubes 2–1-mål håller Halmiahoppet vid liv

Så länge skutan kan gå... Halmias hopp om fortsatt division 1-spel är litet – men det lever in i sista omgången efter Niclas Taubes 2–1-mål stolpe-in.

Division 1 södra

Halmia 2

Oskarshamn 1

Förutsättningarna inför epilogen söndagen den 1 november är enkla:

Halmia (25 poäng/-8 i målskillnad) måste vinna borta mot Oddevold – och Qviding (28/-11), som är den enda kvarvarande räddningsplankan, måste förlora borta mot jumbon Lund.

– Jag är nästan nervös redan nu... Vi får göra vårt jobb och hoppas att vi har flytet med oss med resultaten – som vi har haft hittills, säger Niclas Taube.

Mittfältaren, som spelar med en hårt tejpad axel och ska opereras efter säsongen, tog gammelfarfars bror Evert på orden och såg till att Halmiaskutan går åtminstone en vecka till genom att göra segermålet efter en timme. Han startade anfallet själv, fick tillbaka bollen från Kushtrim Maholli på högerkanten i steget och dunkade in 2–1 via bortre stolproten.

Halmia hade dessförinnan fått en smakstart och med frejdig, finessrik anfallsfotboll knappt låtit Oskarshamn låna bollen under de första 20–25 minuterna. När Robin Thomasson bröt in från vänster och gjorde 1–0 i sjätte minuten hade Per Gulda redan haft ett stolpskott. Senare hade Wilhelm Ingves en nick som rensades på mållinjen.

– Jag tror nästan att det är det bästa vi någonsin har startat en match, säger Taube.

Men sedan tappade Halmia greppet, framför allt om mittfältet, och Oskarshamn kvitterade i 39:e minuten då Andreas Birgerssons skott ändrade riktning på mittbacken Egzon Maholli och ställde Halmias målvakt Marcus Sahlman.

Samme Maholli tvingades utgå fotskadad direkt efter pausen, men hoppas vara tillbaka mot Oddevold.

Anfallaren Liridon Selmani gick mållös av planen, men kunde spela sedan avstängningshotet efter hans felaktigt rapporterade varning senast mot Lund avvärjts.

– Domaren visste att det hade blivit fel och jobbade stenhårt för att rätta till det. Han skickade sms vid två i natt: "Nu är det fixat!”, säger Halmias tränare Peter Lindau.