Upprensning. Lars Ohlsson och teknikern Glenn Holmberg (i förarhytten) provar olika inställningar på den hemsnickrade alguppsamlaren som går under namnet ”monstret”. Utmaningen ligger i att endast plocka upp alger och att undvika sand.
Upprensning. Lars Ohlsson och teknikern Glenn Holmberg (i förarhytten) provar olika inställningar på den hemsnickrade alguppsamlaren som går under namnet ”monstret”. Utmaningen ligger i att endast plocka upp alger och att undvika sand.

Tång och alger kan bli till värmande biogas

Istället för att bilda en stinkande sörja på stranden skulle tång och alger kunna användas för att värma upp bostäder. Nu pågår försök att förvandla alger till biogas.

ANNONS
|

En ombyggd ärtmaskin rullar just nu på stranden i Skummeslövsstrand. Den har bland annat försetts med en sinnrik alguppsamlare och en container där algerna lagras.

Prototypen går under smeknamnet ”monstret” och ingår i ett försöksprojekt som drivs av Laholms och Halmstads kommuner med hjälp av pengar från Naturvårdsverket.

– Det började med att vi ville hitta ett effektivt sätt att få bort alger och tång från stranden. Sen kom vi på att om vi lyckas samla ihop algerna utan föroreningar som sand och skräp skulle de kanske kunna bli till biogas, säger Lars-Göran Davidsson, fastighetschef på kommunen.

Just nu är man i färd med att utveckla maskinen och utmaningarna är flera.

ANNONS

– Vi försöker hitta en teknik för att plocka upp olika sorters alger: rödalger, grönalger och blåstång, säger Lars Ohlsson från tekniska kontoret i Halmstad.

När han häromdagen var nere på stranden och provkörde ”monstret” tillsammans med teknikern Glenn Holmberg hade de dessutom provat att montera en vals under uppsamlaren för att pressa vattnet ur algerna innan de samlas upp.

– Vi vill ha dem så torra som möjligt, både för att minska transportkostnaderna och för att de ska bli lättare att samla ihop, förklarar Lars Ohlsson.

Dessutom vill man som sagt undvika att plocka upp sand för att kunna röta algerna och producera biogas.

– På så sätt kan kommunen få in pengar som kan bekosta uppsamlingen så det skulle vara en stor vinst, säger Lars Ohlsson.

Han uppskattar att alger som täcker en kvadratmeterstor yta väger omkring åtta kilo, vilket betyder att det finns hundratals ton att hämta utmed Laholmsbukten. Hittills har maskinen plockat upp 10 ton grönalger i Skummeslövsstrand och 15 ton rödalger på Östra stranden i Halmstad.

Laholms biogas har precis fått två containrar fulla som nu ska provrötas för att se om det överhuvudtaget går.

ANNONS

– Det är en intressant produkt för det finns ju gott om den, säger Roland Gottfridsson, ordförande för Laholms biogas.

Samtidigt som stranden blir ren och snygg hoppas projektdeltagarna att alguppsamlingen också kan bidra till att minska övergödningen i havet. Därför har man skickat alger på analys för ta reda på hur mycket kväve och fosfor de innehåller.

Arbetet med prototypen avslutas vid årsskiftet.

– Förhoppningsvis kan vi sedan söka nya pengar för att tillverka en upptagningsanordning som kan sättas på en traktor, säger Lars Ohlsson.

ANNONS