Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En lycklig kvinna. En leende Susanne Erlandsson (i mitten), Halmiabasen som är ordförande för dam-EM:s centrala organisationskommitté, firar med landslagsspelarna efter Sveriges 3–1-seger mot Italien på Örjans vall.

Susanne Erlandsson njuter av EM-succén

Dam-EM är en succé, redan innan turneringen har hunnit halvvägs. – Det är riktigt, riktigt härligt, säger Susanne Erlandsson.

HP-sporten fångar Halmiabasen – som är ordförande för EM-turneringens centrala organisationskommitté – på väg till onsdagskvällens match mellan Holland och Island i Växjö.

Mindre än ett dygn har gått sedan Sverige säkrade segern i grupp A via 3–1 mot Italien och hyllades med stående ovationer på ett utsålt Örjans vall, som var ett böljande hav av gulklädda, godmodiga supportrar.

Susanne Erlandsson verkar fortfarande sväva som på små moln.

– Att få uppleva den här stämningen, dels på hemmaplan på Örjans vall, dels med ett damlandslag – vi tog stora kliv 2003 (VM-silvret i USA, HP:s anm) med den uppmärksamhet vi fick då, men nu är vi på hemmaplan och då blir det ännu mer uppenbart att folk tycker det är bra det som vi gör, både på och utanför planen, säger hon.

På söndag kommer Sverige tillbaka till Örjans vall för att spela kvartsfinal. Även den matchen är slutsåld.

Faktum är att EM slår rekord för varje ny biljett som säljs. Den tidigare toppnoteringen för ett dam-EM, 129 000 biljetter i Finland 2009, passerades redan i förra veckan. Även flera matcher där Sverige inte deltagit har nästan varit fullsatta.

På onsdagen beslöt arrangörerna att öppna upp fler sektioner och släppa ytterligare 10 000 biljetter till finalen i Solna den 28 juli, utöver de 30 000 som redan har sålts.

Vilken är hemligheten bakom publiksuccén ?

– Jag tror att biljettpriserna har en väldigt stor betydelse. Det är mycket familjer som går och tittar och det kan man göra när biljettpriserna inte är högre – det är nästan en familj för samma pris som för en person om du går på en herrfotbollsmatch. Sedan har vi gjort väldigt mycket aktiviteter i de olika värdstäderna och haft en strategi från det att vi vann det här mästerskapet, säger Susanne Erlandsson.

Biljettpriserna under EM ligger mellan 50 och 200 kronor – för alla matcher.

1973 spelade Susanne Erlandsson i Sveriges allra första damlandskamp, 0–0 mot Finland i Mariehamn. De svenska spelarna hade förärats specialsydda tröjor och byxor – men träningsoverallerna hade man fått låna av handbollsförbundet.

Det har hänt en del sedan den där augustilördagen på Åland för 40 år sedan.

– Det kan man lugnt säga, och det är väl tur det. Men det har heller inte hänt av en slump. Det är ett väldigt långsiktig, hårt och envist arbete under lång tid som ger resultat, påpekar Erlandsson och fortsätter:

– Det är väl detta jag har upplevt under alla mina år som idrottsledare, att vi är allt för få som har det här tålamodet och envisheten att våga tro på att man kan göra saker och ting bra, men ibland tar det lång tid. Då får man belöningen en sådan dag som i går.