Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

”Landet bortom”.

Sundqvist ställer ut på Galleri Hallands konstförening

Konst

Fredrik Sundqvist Galleri Hallands konstförening

Till och med 23/4

Galleri Hallands konstförening fortsätter sina utblickar mot svensk samtidskonst. Det blir till en spännande resa med många nya möten längs vägen.

Denna period är det en utställning med måleri av Fredrik Sundqvist, från Örnsköldsvik, som är aktuell. Här ställs vi inför en värld med blonda, spatiösa oljemålningar, ett måleri som speglar ett både tidlöst och personligt uttryck.

Fredrik Sundqvist är född 1960. Han utbildade sig under 80-talets första hälft, bland annat på Gerlesborgs målarskola. Han är även skolad till bildpedagog.

I hans måleri förs vi in i något av drömmarnas fria värld. Fiktiva landskap breder ut sig och i dem utspelar sig lätt surrealistiska små händelser, alltid med mänsklig närvaro.

Bildspråket är milt och poetsikt, här blir proportioner sina egna och händelser tar plats i tankens upplösta rum. Människor, vuxna och barn, utplacerade i landskapen, är ofta mer betraktande än agerande. Många gånger står de vända med ryggen mot oss och riktar blicken in mot målningen, in över sina stilla vyer.

Målningarna har också titlar som ”Landskapsminne”, ”Hemlängtan” eller ”Sanndröm”.

Det bärande är minnenas och drömmens fria vidder, där verklighetens begränsande möjligheter inte råder. Här kan en blåmes växa till mångdubbel storlek, människor reduceras till en symbolisk del av sig själva och tyngdkraften fullkomligt upphävas. Just som det kan vara i drömmens och minnenas riken, där helt stilla logiken lämnas åt sidan.

Det sägs att konstnären stundtals låter sig inspireras av gamla foton. Jag tänker det som en form av kollektiva minnen att föra in i målningarna.

Fredrik Sundqvists utställning ger oss en god dos måleri med poetisk ton.