Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ju fler, desto bättre. Bo Eriksson och Johan Edenholm lägger ner många frivilliga timmar på Långaryds fiberförening och har hittills fått drygt 180 hushåll att gå med.

Stort intresse för fiber

Intresset för snabbare internet via fiber har visat sig vara stort på landsbygden i Hylte. Fiberföreningarna i Långaryd/Landeryd och Unnaryd har tillsammans fått med sig nästan 500 hushåll.

I våras skrev HP om byalagen som startat ekonomiska föreningar för att kunna ansluta bygdens hushåll till fibernätet. Med snabbare internet, tv och telefoni i sikte har eldsjälarna nu lyckats väcka intresse bland invånarna. I Unnaryd har nästan 270 hushåll gått med i föreningen samtidigt som Långaryds fiberförening har fått med drygt 180 på tåget.

- Vi känner ett väldigt drag och intresse för detta. Vi hoppas att ännu fler går med, säger Bo Eriksson i Långaryds fiberförening, där även Landerydsborna ingår.

Han och Johan Edenholm har lagt många ideella timmar på projektet. Förutom att informera sina "grannar" om projektet handlar det mycket om pappersarbete, exempelvis bidragsansökningar. Föreningen har sökt statligt bidrag för bredbandsutbyggnad av Region Halland. Det har inte kommit något beslut än, men föreningen hyser gott hopp om att få besked i början av 2013 då regeringen skjuter till nya medel.

De 180 hushåll som anmält sitt intresse har en god spridning, både geografiskt och när det gäller invånarnas åldrar.

- I princip varje by är representerad, säger Bo Eriksson.

Enligt honom är invånarnas engagemang det viktigaste för att driva projektet framåt, men det gäller också att hålla tempo på arbetet. Totalt sett krävs tolv mil ledningsnät för att alla hushåll ska kunna koppla upp sig. Ju fler hushåll som är med, desto lägre blir kostnaden, påpekar Johan Edenholm.

- Om det är ett 50-tal hushåll som fortfarande väntar, så är det bättre att de anmäler sig. I så fall kan kostnadsuträkningen bli rätt från början.

En annan del är att arbeta fram markavtal med alla markägare som berörs.

Grundtanken är att man ska kunna leva ett modernt liv även om man bor på landsbygden. Med snabbare internet blir bostäderna mer attraktiva vid försäljning och det är lättare att locka företagare som vill arbeta hemifrån.

- Vi har ett försiktigt löfte om att anslutningen ska vara klar till Kalle Anka på julafton 2013, säger Johan Edenholm.

- Men det viktigaste är att det blir bra. Det här är en infrastruktur som ska fungera i 30 till 50 år, tillägger Bo Eriksson.

I Unnaryd har fiberföreningen kommit en bra bit på väg, men även där väntar man på bidrag.

- Det finns fortfarande potential att bli 300 hushåll. Men det är osäkert vad kostnaden per hushåll blir eftersom vi inte vet hur mycket bidrag vi får än, säger Conny Pas.

I området Femsjö/Färgaryd ligger en ny fiberförening i startgroparna.

- Vi har rätt så nyligen bildat en ekonomisk förening, håller på att rita kartor och ska skicka ut informationsblad till invånarna, säger Ulrik Bertilsson från Femsjö.