Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Boar in sig. Snart är Melodifestivalveckan här, och det är mycket som ska förberedas. Redo står Björn Johnsson, kulturförvaltningen, Anette Pantzar, Halmstad city, Carina Robertsson, Halmstad arena, och Ann Johansson, Destination Halmstad.

Stan ska kläs i tusen meter boa

Förberedelserna inför Melodifestivalen är i full gång. Det kommer att bli en fullspäckad vecka med Minimello, graffitimålande artister och en koll på vem i kommunfullmäktige som vet mest om schlager.

Oavsett om man är intresserad av Melodifestivalen eller inte så kommer man att märka av den under första veckan i mars. Olika evenemang avlöser varandra och runt om i stan ska fjäderboor hängas upp för att skapa stämning. I lila och rosa kommer 500 stycken tvåmetersboor att pryda statyer, byggnader och annat.

Huvudområdet för aktiviteterna kommer att vara runtomkring Teatern och Stadsbiblioteket. Skulle vädret visa sig från sin värsta sida går det mesta att flytta in till Nolltrefem-huset.

I arenan påbörjas scenbygget den sista februari. Under helgens tävlingar kommer sedan ett 60-tal funktionärer hjälpa till att lotsa folk till sina platser.

– Men folket kommer att märka att det är Melodifestival även om man inte har fått en av de åtråvärda biljetterna, försäkrar Anette Pantzar, från Halmstad city.

Exakt vad de privata företagen ska göra är inte klart, men cityföreningen har varit i kontakt med många, och utlovar partystämning i restauranger, butiker och barer.

– Vi har även pratat med frisörer och sminkörer om att hjälpa folk att stajla sig på fredagen och lördagen.

Många barn kommer också att aktivera sig. På Getingeskolan ska man göra dockor till Minimellon, och från Nyhemsskolan ska man uppträda med en teckenspråkstolkning av schlagermusik.

Men även vuxna kommer att få flera tillfällen att komma in i mellostämningen. På Stadsbiblioteket ska det hållas en sångtävling där vem som helst får vara med, så länge man sjunger schlagerlåtar. Dessutom ska Halmstads politiker sättas på prov, när man ska anordna en frågesport för att se vilka fullmäktigeledamöter som vet mest om Melodifestivalen.

De allra äldsta får även de få vara med. Sofiebergs äldreboende har musikinriktning, så där ska det hållas en Mellodag med en schlagerveteran, men det är inte helt spikat vem det blir ännu.

En del evenemang har inte gått att planera så väl, eftersom man faktiskt inte vet vilka artister som kommer hit. Men tanken är att artisterna ska delta på flera håll i stan, bland annat genom att måla på graffitiväggen vid Arenan. Vilka som än kommer så kan Halmstadborna förvänta sig att träffa på dem på stan under flera av programpunkterna. Dessutom arrangeras en välkomstmiddag på Halmstads teater, där kocken Stefan Holmström står för menyn.

– Vi vill ha ett inkluderande tema. Rickard Söderberg är en av värdarna, liksom Per Andersson som vann funkismellon. Det blir ingen stor galamiddag, men ett välkomnande till Halmstad, berättar Ann Johansson från Destination Halmstad.

Hon är väldigt förväntansfull inför Melodifestivalen, vilket hon har märkt att folk i allmänhet också är.

– Jag har varit med på alla stora evenemang i Halmstad sedan 2007, och jag har aldrig sett ett bättre mottagande från Halmstadborna. De har verkligen tagit det till sina hjärtan, säger Ann Johansson.

Kostnaden för värdskapet ligger på 800 000 kronor. Utöver det har kulturförvaltningen har nu lagt cirka 80 000 kronor på alla kringevenemang för att skapa den rätta stämningen.

– Det kommer att stärka varumärket Halmstad. Det är ett populärt evenemang och välkommet av Halmstadborna, säger Ann Johansson.