Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic kommer att resas i Malmö. Här är skulptören Peter Lindes gipsförlaga av skulpturen. Arkivbild.

Zlatanstatyn till Malmö - avtäcks i höst

Zlatan Ibrahimovic kommer hem. I höst ska fotbollsstjärnans staty resas i Malmö. "Därifrån kan jag titta ut och fundera lite grann på vad jag har betytt för Sverige och världen", säger han.

Planen var att statyn av Zlatan Ibrahimovic av konstnären Peter Linde skulle stå utanför nationalarenan Friends arena norr om Stockholm. Men nu är det klart att hyllningen till fotbollsikonen i stället kommer att resas i anfallarens hemstad Malmö.

"Det känns bra", säger Ibrahimovic i ett gemensamt uttalande från Malmö stad och Svenska fotbollförbundet, och meddelar även att han kommer att vara på plats vid avtäckningen.

"Ja, det är klart att jag ska vara med, men exakt när den ska resas eller på vilken plats är ju inte helt klart.”

Oklar plats

Malmö stad tar nu fram förslag på var statyn ska placeras.

- Vi har folk som jobbar på att ta fram alternativ på olika placeringar. Det handlar om att hitta den bästa platsen, men ingenting är klart än, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.

Själva avtäckningen ska ske senare i år.

- Jag tänker att det blir någon gång efter sommaren, i höst. Så fort det finns förslag på plats kommer vi att kunna ta ett snabbt beslut i kommunstyrelsen.

Färdig

För statyn är redan färdig.

- Den är klar. Den har legat länge nu i ett förråd någonstans, säger konstnären Peter Linde till TT

Skälet till flytten är bland annat att statyn är för tung för området kring Friends arena.

Först skulle den tre meter höga och flera ton tunga pjäsen placeras på en stor plats mellan Friends arena och det stora köpcentret i närheten, men det upptäcktes snart att marken inte skulle hålla eftersom det ligger ett garage under.

Ett andra alternativ, utanför Friends huvudentré, stoppades sedan polisen tyckt att det skulle blockera utgången vid en eventuell evakuering av arenan

Ändå nöjd

- Allt det här borde man ha diskuterat innan så att man visste det. Det hade jag velat höra tidigare, säger Peter Linde till TT.

Han är dock ändå nöjd med att Zlatanstatyn hamnar i Malmö.

- Det tycker jag bara är bra. Det är roligt att den kommer dit, för det är ju hans hemort och ursprung.

Fotbollförbundet tycker det här blir en bra lösning och ser det inte som en prestigeförlust att de ursprungliga planerna går i stöpet.

- Det viktiga är väl att det blir bra, prestige kan man alltid lägga åt sidan, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till TT.

TT: Blir avtäckningen i samband med en landskamp i Malmö?

- Nja, det här är så stort att den klarar nog av att leva sitt eget liv. Det är en tajmingfråga att först och främst få klart statyn och sedan hitta en tid när Zlatan kan vara med, säger Sjöstrand till TT.

"Självklart"

MFF:s ordförande Niclas Carlnén menar att Malmö är en given plats:

"För oss har det hela tiden varit självklart att statyn skall resas i Malmö och det känns riktigt bra att det nu finns en lösning i sikte", säger han i pressmeddelandet.

För Katrin Stjernfeldt Jammeh var det givet att försöka få statyn till Malmö.

- När det blev en aktuell fråga visade vi direkt stort intresse för det här, säger hon och tillägger:

- Det här är jätteroligt. Det är många Malmöbor som välkomnar det här beslutet.