Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.

Zlatan kan portas från VM: "Köper ut honom"

Zlatan Ibrahimovic, 36, har blivit delägare i ett spelbolag. Det är förbjudet av Fifa och kan sätta stopp för en eventuell comeback i VM.

ANNONS
|

Efter Zlatan Ibrahimovics övergång till Los Angeles Galaxy och helgens succédebut – där 36-åringen som inhoppare både kvitterade med ett drömmål och avgjorde på övertid – har diskussionen om en återkomst i svenska fotbollslandslaget dykt upp.

Men oavsett vad förbundskapten Janne Andersson och Ibrahimovic själva vill så kan ett sådant scenario vara omöjligt.

Tydligt regelverk

Förra veckan offentliggjordes det att Zlatan Ibrahimovic har gått in som delägare i ett spelbolag. Något som enligt Aftonbladet, med internationella fotbollsförbundet Fifas etiska regelverk som källa, är förbjudet för någon som deltar i VM – oavsett om ägandet är aktivt eller passivt.

ANNONS

- Enligt Fifas regelverk och etiska kod får spelare som ska delta i VM inte ha ett direkt eller indirekt ägarskap i spelbolag. Det jag kan säga är att alla nationer och spelare måste förhålla sig till de här reglerna. Sedan vill jag inte ge mig in i olika spekulationer kring olika spelare över huvud taget, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

TT: Har ni någon kontakt med Fifa för att se exakt vad som gäller i Zlatans fall?

- Vi förhåller oss till reglerna. Andra spekulationer vill jag inte göra.

Spelbolaget i fråga, Bethard, menar att det är en "icke-fråga".

"Zlatan har valt att lämna landslagsspel bakom sig och tackat nej till landslaget. Skulle det vara så att Zlatan ändrar sin inställning i frågan så löser vi det självklart utan problem", säger bolagets vd Erik Skarp i ett mejl till Aftonbladet.

ANNONS

"Ingen nyhet för oss"

Redan innan flytten till USA offentliggjordes, då han var kvar i Manchester United, så var det engelska fotbollsförbundet FA ute och varnade Zlatan Ibrahimovic. Enligt spelbolagets marknadschef Jan Lindow var det känt att delägandet skulle vara ett hinder för spel i VM, men att de är beredda att köpa ut Ibrahimovic från bolaget om det behövs.

- Det här var ingen nyhet för oss. Sedan är det här en sak för Zlatan och hans representanter att svara på, men vi visste om både Fifas och engelska fotbollsförbundet FA:s regler där det finns väldigt massa regler att förhålla sig till, säger Lindow till Aftonbladet.

Det är i Fifas "Code of Ethics" som det står att läsa att personer som berörs av den etiska koden "är förbjudna från att äga delar av bolag, koncerner, organisationer och så vidare" som sköter spel på fotbollsmatcher.

Håkan Sjöstrand betonar skillnaden mellan den berörda Fifa-regeln och situationer där spelare gör reklam för ett bolag.

- I de fallen är det något för nationsförbunden själva att avgöra.

ANNONS
TT

ANNONS