EM nästa. Marion Hermansson, Linn Elofsson, Sofie Palm, Kristoffer Raskov och Emelie Palm från Zendokai ska åka till EM i Nederländerna.
EM nästa. Marion Hermansson, Linn Elofsson, Sofie Palm, Kristoffer Raskov och Emelie Palm från Zendokai ska åka till EM i Nederländerna.

Zendokai-kvintetten vill upp på EM-pallen

Tävlingsdatum är den 1 april, men det här är inget skämt: Fem aktiva från Zendokai i Halmstad representerar Sverige i JKA-EM i Nederländerna om två veckor. – Det är superhäftigt. Målet är att alla fem ska stå på prispallen, säger Sofie Palm, 19.

ANNONS
|

Europamästerskapet i JKA (står för Japan Karate Association) avgörs i Sittard lördagen den 1 april.

Den svenska truppen består av 14 aktiva, varav drygt en tredjedel alltså kommer från Zendokai och Halmstad.

Förutom Sofie Palm handlar det om Marion Hermansson, 18, Kristoffer Raskov, 18, Linn Elofsson, 18 – som alla fyra tävlar i juniorklassen – samt Emelie Palm, 21, i seniorklassen.

Och jodå, Sofie Palm och Emelie Palm är systrar.

– Det absolut häftigaste av allt är att vi är två syskon som gör det här. Det har verkligen sporrat oss allihop att hon kom med också, säger Sofie Palm.

ANNONS

Sofie Palm var med på JKA-EM redan i fjol på Irland och tog brons både individuellt i junior fight och i lag fight. Samma klasser står på programmet i Sittard.

– Så nu vill jag bara uppåt och försöka nå toppen, säger hon.

Storasyster Emelie debuterar i JKA-EM, men systrarna Palm visade framfötterna ihop i ESKA (shotokan-EM) i Grekland i höstas.

– Jag och min syster tog brons tillsammans i lagfight senior. Det var en så häftig känsla att det var både jag och syrran som gjorde det här tillsammans, att vi stod där på prispallen och hade klarat det här efter allt slit vi kämpat oss igenom. Delad glädje är dubbel glädje, säger Sofie Palm.

Men hela kvintetten från Zendokai har rutin från internationella mästerskap tidigare. Marion Hermansson tog silver i kata på junior-EM i tyska Bochum 2015.

Sofie Palm och Marion Hermansson samt en kollega från Ängelholm vann dessutom ett lagguld i kata på ESKA i höstas.

– Vi har en fantastisk ungdomsrörelse. Nu är de fem som åker, men hela tiden har vi material underifrån som kommer att fylla på. Vi har väldigt bra återväxt, säger Sixten Lindqwist, chefsinstruktör och sensei i Zendokai.

Karate blir en OS-sport 2020.

ANNONS

För Sofie Palm är det långsiktiga målet dock en annan stor tävling samma år.

– Det är VM i Japan 2020 och mitt mål där är att jag ska vinna i seniorklassen och att vi tillsammans, jag och min syster, ska vinna i lagfighten, säger hon.

Så OS finns inte med i planerna?

– Nej, inte som det ser ut just nu. Men allting kan ändras och får jag någon möjlighet så tackar jag absolut inte nej till det.

ANNONS