Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Mattias Zachrisson tackar publiken i Kristianstad efter att VM-biljetten säkrats via kvalsegern mot Nederländerna.

Zachrisson: "Vi har något stort på gång"

EM-silvermedaljör i vintras – i januari får Sverige uppleva en ny handbollsfest. Blågult är klart för VM i Tyskland och Danmark efter kvalseger mot Nederländerna.

De svenska handbollsherrarna förlorade oväntat borta mot Nederländerna i lördags i det första mötet i kvalet till VM i Tyskland och Danmark i januari 2019. Nere i 's-Hertogenbosch föll blågult med 24–25.

- Vi hade allt att förlora. Alla räknar med att vi ska köra över dem och vi åker till Holland och förlorar med en boll. Det var ingenting vi själva hade räknat med, men de gör en bra match och spelade bra, säger högersexan Mattias Zachrisson.

"Välförtjänt"

I returen i handbollsmetropolen Kristianstad visade dock vinterns EM-silvermedaljörer Sverige upp ett helt annat spel inför 4 360 åskådare.

- Jag tycker att vi visade redan från start att vi var på plats och var det bättre laget. Vi har välförtjänt tagit en plats i VM, säger sjumålsskytten Zachrisson, som var målbäst i Sverige tillsammans med Jerry Tollbring.

Sverige var uppe i en 7–1-ledning knappt 14 minuter in på första halvek. Försvaret och målvakten Mikael Appelgren höll nollan i drygt nio minuter och den svenske burväktaren kom upp i 14 räddningar under den första halvleken. Sverige ledde med 14–7 i paus och även om Nederländerna vann den andra halvleken med en boll säkrades VM-biljetten via 26–20 i returen och 50–45 totalt.

- Vår målsättning är att spela mästerskap varje år och de senaste åren har vi blivit bättre och bättre. Vi åkte ut i en VM-kvart senast (30–33 mot världsmästarna Frankrike) och sedan tar vi en silvermedalj i Kroatien-EM, som ingen annan trodde på. Vi har något stort på gång och det är roligt varje gång vi samlas, säger Zachrisson.

"Kommer lyfta sig"

Spelmotorn Jim Gottfridsson framhåller betydelsen av att fler och fler landslagsspelare dagligen får möta världens bästa handbollsspelare för att Sverige ska lyfta ytterligare som handbollsnation. Gottfridsson tar Albin Lagergren som ett exempel. Kristianstads högernia, som hyllades av hemmapubliken, blir nu Bundesligaproffs i tyska Magdeburg.

- Han kommer att lyfta sig två snäpp till och vem vet vart det här landslaget tar sig då. Han är en av våra viktigaste spelare, men nu kommer han att få träna varje dag med de bästa i världen och spela mot de bästa i världen. Inte bara en gång varannan vecka som han har gjort i Champions League med Kristianstad utan få göra det dagligen. Det kommer att lyfta honom och det kommer att lyfta svensk handboll också, säger Jim Gottfridsson.