Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På torsdag hoppas Nilla Fischer och Wolfsburg ta ännu en titel, när man ställs mot Lyon i Champions League-finalen.

Wolfsburgs kollektiv ska stoppa Hegerberg

Lyon har gjort 188 mål den här säsongen. Ada Hegerberg har gjort 51 av dem. Hur ska Nilla Fischer och Wolfsburg få stopp på världens bästa anfall med världens vassaste målskytt?

Dynamostadion i Kiev ligger i en glänta några hundra meter från Självständighetstorget. Majdan. Vore det inte för de påminnande fotografierna över döda och en fotoutställning vid foten av det majestätiska Självständighetsmomentet skulle det vara svårt att föreställa sig att platsen för fyra år sedan var ett veritabelt slagfält under den blodiga revolten 2014.

Det gäller kanske särskilt den här veckan, när de centrala delarna av Ukrainas huvudstad förvandlats till en Champions League-festival och stora delar av huvudgatan Chresjtjatyk har blivit supporterzon.

Utklassat motståndet

Om Nilla Fischer ska få fira sin andra Champions League-titel med Wolfsburg krävs det dock en topprestation på torsdag kväll. De två senaste årens Champions League-mästare Lyon ser om möjligt ännu starkare ut i år och inte minst offensiven har varit bländade den här säsongen.

Även om man räknar bort matcherna i franska cupen, där laget har gjort slarvsylta av motståndet (20–0, 10–0, 11–0, 11–0, 4–0) på vägen till finalen nästa vecka, så är statistiken imponerande. Lyon har säkrat sin tolfte raka ligatitel i Frankrike genom 20 segrar och en oavgjord match, och har en målskillnad på 98–5 med en omgång kvar.

- Det är absolut ett starkt offensivt lag. Men motståndet i den franska ligan är inte på såg hög nivå sett över hela säsongen. Och som tur var har vi gjort en bra säsong försvarsmässigt, säger Nilla Fischer efter att ha klarat av det sista träningspasset dagen före match.

Norskt målrekord

Det sistnämnda är svårt att säga emot. För om Lyon gör mål på alla så gör nästan ingen mål på Wolfsburg. Laget har inte släppt in ett enda ligamål sedan den 11 december och i helgen följdes den redan säkrade seriesegern upp med vinst också i tyska cupen

- Vi känns stabila och har ett gott självförtroende. Alla, från forward till målvakt, jobbar extremt hårt. Vi har ett lag som jobbar oerhört hårt för varandra.

En nyckel för Wolfsburg blir att stoppa Ada Hegerberg. Lyons 22-åriga norska anfallsstjärna har gjort 51 mål den här säsongen, och har med 14 Champions League-mål tangerat Célia Sasics rekord för antal mål i turneringen under en säsong.

- Hon är forward och jag är mittback, så det blir en duell mellan oss. Men det går inte att bara fokusera på henne, de har väldigt många bra och skottvilliga spelare, som (Dzsenifer) Marozsán och (Amandine) Henry, som vi måste hålla koll på.

Segerviss Harder

Wolfsburgs kollektiva defensiv lägger vanligtvis också grunden till en effektiv omställningsfotboll. Men Fischer säger att det är viktigt att laget har modet att inte bara förlita sig på kontringar.

- Jag hoppas att vi vågar vara det spelförande laget. Det är klart, med den snabbheten vi har framåt så är det en av våra styrkor. Men vi vill föra spelet också, säger Nilla Fischer.

Om Fischer är ryggraden i backlinjen, är Pernille Harder nyckelspelare offensivt. Och den danska stjärnan är segerviss.

- För oss är det viktigt att vi fortsätter att spela på det sättet som vi har gjort den här säsongen. Vi möter väldigt starka lag i Bundesliga, så vi ska nog kunna ta oss igenom det här försvaret också, säger Pernille Harder.