Tennisstjärnan Serena Williams tar ställning för medeldistanslöparen Caster Semenya (bilden). Arkivbild.
Tennisstjärnan Serena Williams tar ställning för medeldistanslöparen Caster Semenya (bilden). Arkivbild.

Williams tar ställning för Semenya i reklam

Nike har släppt en reklamfilm där man vill lyfta kvinnor inom sporten. Tennisstjärnan Serena Williams berättar om fördomar som de kan tvingas möta under karriären – och tar även ställning i det pågående fallet med Caster Semenya.

ANNONS
|

"När vi är för bra är det något fel på oss", säger Williams i filmen.

Nike och Serena Williams senaste reklamfilm kunde för första gången ses under Oscarsgalans reklampaus och har efter mindre än ett dygn på Youtube redan tre miljoner visningar.

- Om vi visar känslor kallas vi dramatiska. Om vi vill tävla mot män är vi tokiga. Om vi blir arga är vi hysteriska, irrationella eller bara galna. Och om vi drömmer om lika möjligheter har vi vanföreställningar, säger Serena Williams bland annat i reklamfilmen till bilder på kvinnliga idrottare, så som det amerikanska landslaget i fotboll.

ANNONS

I reklamfilmen säger hon också "när vi är för bra är det något fel på oss" till bilder på medeldistanslöparen Caster Semenya, som just nu har ett ärende hos Cas, idrottens skiljedomstol, som ska avgöra om hon ska tvingas medicinera för att fortsätta tävla mot kvinnor på grund av sina naturligt höga halter av testosteron.

Nike och Colin Kaepernick släppte för ett halvår sedan en reklamfilm som väckte stor uppmärksamhet. Frontmannen Kaepernick hade tidigare slutat spela i NFL efter att ha protesterat mot rasism genom knäböjning.

TT

ANNONS