Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Wiede till slutspel - formbesked till EM

Halmstadbon och landslagsspelaren Thomas Wiede ledde i helgen Sibirien Club Petanque till slutspel i Elitserien i boule i Halmstad. Han bidrog starkt till tre lagvinster och vässade formen inför EM i höst.

– Vi vill såklart vinna eftersom att vi är regerande mästare, säger Thomas Wiede.

Sibirien Club Petanque och Thomas Wiede klev i år in som regerande mästare i Elitserien. Laget är nu på god väg att göra om samma bedrift och kvalificerade sig under söndagen till årets slutspel, som ett av de sex bästa lagen i serien. De avslutade i helgen andra sammandraget vid Ståhlhallen genom att vinna tre matcher till en tredjeplats i serien. 

– Jag tycker egentligen att det är ganska betydelselöst. Det gäller bara att ta sig till slutspel, så kan allt hända sedan. Vi går såklart för vinst i år också, men det är lite tuffare, säger Wiede och fortsätter:

– Det beror lite på vad vi har för lag. Det är tyvärr många spelare i föreningen som inte satsar särskilt hårt längre, samtidigt som de inte spelat särskilt mycket i år.

Men för Wiede, som vunnit Elitserien flera gånger med både Halmstad och Sibirien och tagit SM-guld i samtliga discipliner, är inte slutspelet höstens stora grej. Det är i stället EM mellan 21-24 september i Saint-Pierre-lès-Elbeuf i Frankrike. 

Han kastar, efter två EM och två VM, nu för sin första internationella mästerskapsmedalj. 

– Det ska bli riktigt roligt. Vi vill såklart helst ta medalj. En av killarna som är med tog nyligen EM-brons i singel, så visst är det möjligt. Vi vill ta Sveriges första EM-medalj, säger Wiede, som bäst har slutat femma på EM 2011.  

Det blir en häftig upplevelse för det svenska laget. Boule är nämligen i Frankrike något helt annat än vad det är i Sverige. 

– Det är häftigt och lite annorlunda med stora Masters-tävlingar som tv-sänds, samtidigt som det är runt 3000 till 4000 licensierade spelare, säger Wiede. 

Det är lite annat än de dryga 450 spelarna som i helgen tävlade i Elitserien i öppen klass ner till division 2, samt i Veteranelitserien och ner till division 1 för veteraner. 

Halmstad Petank kämpade tappert i division 1 för avancemang till Elitserien. Laget vann tre av fem matcher och knep tredjeplatsen, vilket innebär att laget får kvala upp till svensk boules finrum - Elitserien.

– Vi hade som mål inför säsongen att gå upp till Elitserien. Vi valde för ett par år sedan att gå ner en division, men nu är vi sugna igen, säger Halmstads ordförande och spelare Kent Carlsson.

För arrangörsföreningarna BK Knuff och Le Petit boule klubb gick det desto sämre i Veteranelitserien. De förlorade båda ett par matcher i helgen och hamnade på tionde- och tolfteplats i serien, vilket innebär kval för att hålla sig kvar. 

Om drygt tre veckor äger slutspelet och kvalmatcherna rum den 9-10 september i Linköping.

Fler lokala sportnyheter hittar du här