Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpings Joe Whitney i famnen på Andrew Gordon efter Whitneys 3–2-mål, ett av två mål från amerikanens klubba.

Whitneys dubbel gav åttonde raka hemmasegern

Ett tips till Linköpings motståndare i SHL – låt inte Joe Whitney komma fri med målvakten. När den 30-årige amerikanen får ett sådant läge blir det nämligen nästan alltid mål. Mot Frölunda smällde anfallaren in dubbla fullträffar då östgötarna via 4–3 tog åttonde raka hemmavinsten.

Efter att mestadels spelat i AHL – och fem matcher i NHL – lämnade Joe Whitney hemlandet USA då han skrev kontrakt med Linköping.

Något som blivit en succé.

Forwarden mäter bara 168 centimeter – men har ändå visat sig vara en stor lirare på isen.

Tack vare två mål och en assist i toppmötet mot Frölunda är Joe nu upp i tio poäng efter elva omgångar.

- Det tog lite tid att ställa om till de mindre rinkarna och en annan typ av spel mot vad jag är van vid. Men det finns många duktiga spelare i vårt lag som underlättat för mig, berättar Whitney.

Visar ingen nåd

Att släppa den 30-årige anfallaren fri med sin målvakt är bland det värsta man kan göra för SHL-motståndarna.

Där har han nämligen visat sig var obarmhärtig hittills och satt så gott som varje läge hittills.

- Jag är visst mer effektiv på match, för på träningar missar jag betydligt fler frilägen. Tur att det inte är tvärtom, skrattar han. Men jag kommer garanterat inte ha den här effektiviteten hela säsongen.

Om det finns någon viss hemlighet hur man ska bära sig åt helt ren med målvakten, vet han inte riktigt. Eller vill kanske inte avslöja?

- Det är lite olika från situation till situation. Vid ena friläget mot Frölunda fick jag ju åka ända från blå linjen. Då hann jag dels tänka väldigt mycket på vägen och så var jag helt slut när jag kom fram (ha, ha). Nej, men jag har ju ett bra skott och det gäller att utnyttja.

Kemin i kedjan med Derek Roy och Nick Sörensen verkar stämma väldigt bra – de förstnämnda ordnade kvitteringen till 1–1.

Och Whitney både kvitterade till 2–2 och pangade in 3–2 i sista perioden.

Men Simon Hjalmarsson ordnade 3–3 och förlängning i den offensivt roliga topprysaren.

Bengtsson sänkte förra laget

Där klev Lukas Bengtsson fram som hjälte fram till 4-3 – för assisten stod Joe Whitney.

- Starkt av oss att komma tillbaka två gånger och kvittera. Vi har skaffat oss en skön känsla efter alla vinster hemma och känner en stor stolthet att leverera inför fansen, säger Joe Whitney.

LHC har plockat 22 av 24 möjliga poäng i egna arenan – bara Skellefteå och Frölunda har lyckats få med sig någon poäng från Linköping hittills.

- Vi får tacka vår målvakt Johan Mattsson och vårt powerplay att vi inte fick stryk. Det syntes att Linköping har fullt av självförtroende, medan jag inte är nöjd med vår prestation över 60 minuter, säger gästernas tränare Roger Rönnberg.