Jevgenij Kuznetsov (till vänster, nummer 92) och lagkamrater firar Washingtons avgörande mål.
Jevgenij Kuznetsov (till vänster, nummer 92) och lagkamrater firar Washingtons avgörande mål.

Washington slog ut mästarna: Extra skönt

Jevgenij Kuznetsovs genomåkning med kyligt avslut i förlängningen avgjorde. Washington slog ut det regerande mästarlaget Pittsburgh i NHL-slutspelet.

ANNONS
|

Washington, som nu får möta Tampa Bay i semifinalen, har inte gått förbi kvartsfinal sedan 1998, då man slog Buffalo i semifinalen och sedan förlorade Stanley Cup-finalen mot Detroit.

Flera gånger de senaste åren har de blivit utslagna av Pittsburgh.

- Vi har väntat länge på att slå Pittsburgh och gå vidare från andra omgången och att äntligen göra det är enormt skönt, säger den ryske stjärnan Alexander Ovetjkin till bland andra Aftonbladet.

ANNONS

- Det här är bara början, vi ska vidare till Stanley Cup-final också.

Det blev en dramatisk men inte speciellt målrik sista match i Pittsburgh. Under ordinarie matchtid blev det bara mål i andra perioden, först 1–0 till Washington via Alex Chiasson, sedan 1–1 av Pittsburghs Kris Letang.

Avgjorde efter sex minuter

I förlängningens sjätte minut kom det avgörande misstaget. Pittsburgh tappade pucken vid egen blå linje. Alexander Ovetjkin skickade den till Kuznetsov som gled igenom avslappnat och satte pucken bakom hemmalagets Matt Murray.

- Jag var strax bakom honom och tänkte ”sätt den, bara fucking sätt den”, säger Ovetjkin.

Nicklas Bäckström kunde inte spela matchen på grund av den handledsskada som han fick i den femte kvartsfinalen. Och André Burakovsky är borta sedan tidigare efter en operation.

"Största jag varit med om"

Ende svensken i Washingtons segerrusiga lag var backen Christian Djoos.

- Det är det största jag varit med om i hockeykarriären, helt klart, säger han till Aftonbladet.

ANNONS

- Fast jag är nästan ännu gladare för alla som varit här längre än jag. De har fått lida mycket mot just Pittsburgh. Men jag tycker att vi gjorde det väldigt bra mot en extremt svår motståndare. Inte bara ”Bäckis” och ”Burra” var ju borta, vi saknade Tom Wilson också. Det är halva vår normala ”top six”. Otroligt starkt att vi klarade det ändå.

Resultatet innebär att Pittsburghs svenskar Patric Hörnqvist och Carl Hagelin kan bli aktuella för att ansluta till VM i Köpenhamn.

- Jag har inte funderat på det ännu. Jag lämnar besked om några dagar, säger Hörnqvist om eventuellt VM-spel till Aftonbladet.

TT

Fakta: NHL-slutspelet

Kvartsfinalerna avgörs i bäst av sju matcher.

Tampa Bay–Boston 4–1 i matcher, Tampa till semi.

Washington–Pittsburgh 4–2, Washington till semi.

Vegas–San Jose 4–2 i matcher, Vegas till semi.

Winnipeg–Nashville 3–3 (avgörande match natten mot fredagen).

ANNONS