Henrik von Eckermann och Mary Lou på väg mot segern i Göteborgs världscuptävling förra året. Då blev duon så småningom trea i finalen i Paris. Nu går finalen i Scandinavium, och von Eckermann vill gärna vinna igen inför hemmapubliken.
Henrik von Eckermann och Mary Lou på väg mot segern i Göteborgs världscuptävling förra året. Då blev duon så småningom trea i finalen i Paris. Nu går finalen i Scandinavium, och von Eckermann vill gärna vinna igen inför hemmapubliken.

Von Eckermann siktar högt – men ser risken

Henrik von Eckermann har blivit trea i de två senaste världscupfinalerna i hoppning. Nu siktar han högre, på hemmaplan i Göteborg.

ANNONS
|

Inomhussäsongerna, med världscupfinalen som höjd- och slutpunkt, har i takt med framgångarna blivit allt viktigare för Henrik von Eckermann och hans sto Mary Lou.

I höstas avstod Flyingeryttaren från sista dagens hoppning i VM, för att spara Mary Lou inför tävlandet inomhus. Chansen till en individuell VM-medalj var redan borta, och Sveriges silver i lagtävlingen var redan erövrat.

Mary Lou trivs bäst på tävlingar inomhus, där det till exempel inte finns något vattenhinder att tveka inför.

"I kanonform"

Säsongen som nu avslutas har dock gett ömsom vatten, ömsom vin.

- Det såg lite kantigt ut i början. Men vi ökade på slutet och fick de nödvändiga poängen. Nu känns hon i kanonform, säger Henrik von Eckermann, som är i sin femte världscupfinal.

ANNONS

TT: Om du blir trea för tredje gången i rad, hur reagerar du då?

- Säkert är första reaktionen en besvikelse, precis som det var förra året. Men smälter man det där, så ser man ändå hur svårt det är att bli trea. Då är det också glädjande.

- Trea i tre år rad, det vore också en bedrift, säger Henrik von Eckermann med ett leende.

Han är också medveten om allvaret börjar direkt i finalens första del på torsdagskvällen, som är en tidshoppning. Tiderna ger placeringar som förvandlas till poäng, som senare i finalen omvandlas till fel. En krånglig räknefest, men rättvist (så vitt man förstår). Och en sak är klar:

- Ska man vinna finalen, så måste man vara bra första dagen. Det är så många bra ryttare och hästar med, som inte kommer att göra många fel under tävlingens gång, framhåller von Eckermann.

ANNONS

Han var själv tvåa, respektive femma, i tidshoppningen under finalerna som gav tredjeplatser.

Förtroende

Det handlar om att hitta vägar mellan hindren som är snabba, men inte ger någon rivning. Varje nerslaget hinder ger tre straffsekunder. Då gäller det att hästen litar på vägvalet. Förtroendet för ryttaren ställs på sin spets.

- Förtroende måste växa fram. Man kan inte tvinga hästen, men man känner när förtroendet kommer. När hästen litar till 100 procent på mig, och vågar göra de lite snävare svängarna och högre tempot, säger Henrik von Eckermann.

- Mary Lou är en försiktig häst. Hon har gjort de senaste tävlingarna otroligt bra.

Vunnit i arenan

Förbundskapten Henrik Ankarcrona påpekar att det snart 13-åriga stoet nu fått ännu mera rutin. Von Eckermann håller med om att hon utvecklats.

- Man får inte glömma att hästen kom till mig när hon var elva, och då hade hon inte gjort så mycket.

ANNONS

- När det blir så här svårt och stort behöver hästarna lite erfarenhet, säger Henrik von Eckermann.

Scandinavium, där cupfinalen rids, är ganska välkänt för Mary Lou. von Eckermann har ridit henne till segrar i världscupen här två i rad – men då har det inte varit finaler.

Fredricson tidig

Henrik von Eckermann går ut i mitten av startfältet i tidshoppningen, som nummer 21 av 33 ryttare.

Peder Fredricson hade otur i lottningen och startar redan som fjärde ryttare, med små chanser att dra lärdom av andras vägval. Irma Karlsson startar som nummer 17.

TT

Fakta: Världscupfinal

33 ryttare från 17 nationer deltar i hoppningens världscupfinal i Göteborg.

Tre svenskar är med: Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Irma Karlsson.

Kvalificeringen sker i ligor med geografisk indelning. Omkring hälften av finaldeltagarna kommer från Västeuropas liga.

Finalen rids i tre delar:

Torsdag: Tidshoppning. Varje rivning ger tre sekunders tillägg. Ingen omhoppning. Resultatlistan omvandlas till poäng. Den som vinner får en poäng mer än antalet startande, tvåan får två poäng färre än ledaren och övriga får poäng i fallande skala ner till en.

Fredag: 1,60-hoppning. Poängfördelning som i del 1.

Söndag: De 30 bästa får vara med. Poängen har räknats om till fel. Ledaren efter del 2 har noll fel. Två omgångar rids. De 20 bästa sammanlagt får rida sista omgången.

Finalen 2018 (i Paris): 1. Elizabeth Madden, USA, 2. Devin Ryan, USA, 3. Henrik von Eckermann.

ANNONS