Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sveriges volleybollherrar avslutade EM-kvalet med seger. Arkivbild.

Volleyherrarna avslutade EM-kvalet med seger

Sveriges volleybollherrar hade redan spelat bort chansen att nå EM-slutspelet. Men i den sista EM-kvalmatchen, hemma mot Azerbajdzjan, fick laget åtminstone avsluta snyggt.

Sverige vann med 3–0 i set (25–13, 25–19, 25–16) och August Borna blev bäste poängplockare i blågult med 18 poäng.

- Det var jättefokuserat hela vägen idag – från start till mål. Killarna utför matchen aggressivt och håller ihop som ett lag. De följer matchplanen till punkt och pricka, säger förbundskapten Per-Erik Dalqvist till volleybollförbundet.

Sverige förlorade måstematchen mot redan EM-klara Grekland i helgen vilket gjorde att den sista kvalmatchen var utom betydelse för eventuellt avancemang.

Men enligt Dalqvist betyder segern ändå mycket för framtiden.

- Hade det varit en omvänd situation där vi fått storstryk i stället, då hade vi sannolikt tagit med oss det in i nästa samling. Skönt att få avsluta så här på hemmaplan och visa publiken vad vi går för och att vi kan bättre än vad vi visat tidigare i kvalet. Halva laget här i dag är i princip nytt, och de gör det jättebra, säger han.

De svenska volleydamerna hade ett liknande läge som herrlandslaget. Efter förlusten mot Estland i helgen – när man saknade storstjärnan Isabelle Haak – var EM utom räckhåll inför den avslutande matchen mot Tjeckien i Stockholm. Men avslutningen på EM-kvalet blev inte lika rolig som för herrarna. Svenskorna föll i tre raka set (20–25, 24–26, 18-25).