Joel och Emmy Andersson är syskon och ska försöka hjälpa Hylte/Halmstad till dubbla SM-guld även den här säsongen.
Joel och Emmy Andersson är syskon och ska försöka hjälpa Hylte/Halmstad till dubbla SM-guld även den här säsongen. Bild: Jari Välitalo

Syskonens dubbla mål – SM-guld och proffs i Europa

Båda spelar i landslaget och jagar SM-guld i samma klubb.
Syskonen Andersson – Emmy, 25, och Joel, 22 – har fått idrottskarriärerna att skjuta fart i Halmstad.
– Vi satsar på att bli proffs nästa säsong, säger Emmy.
– Ja, det är dags nu för ett nytt steg, instämmer Joel.

ANNONS
|

Det är dagarna före den första SM-semifinalen i volleyboll och syskonen Andersson håller som bäst på att ladda för nya guldrace i Hylte/Halmstad.

Det går inte att ta miste på att Emmy och lillebrorsan Joel har en speciell relation. De skämtar och pikar varandra under intervjun.

Inte minst när det kommer till hur många SM-guld de har.

– Än så länge leder jag. Jag har två guld och Joel ett så det hade hade varit bra att ta ett tredje så man hamnar före, skrattar Emmy.

– Ja, så du håller undan för mig, ler lillebrorsan.

Det finns väldigt mycket likheter på syskonen. Båda spelar i landslaget. Båda spelar i Hylte/Halmstad och på samma position som libero. Båda har alltså vunnit SM–guld och siktar nu på att komma ut i Europa i sommar.

ANNONS

Men det brukar vara lite tuffare för en libero (försvarsspelare) att bli proffs.

– Ja, det är mycket jobbigare. Men vi tänker att det är mycket annat än bara sin position man kan bidra med. Vi är ganska drivna personer och skulle passa i en ledarroll på plan men även utanför densamma. Hoppas att vi får chansen, säger Emmy.

– Den svenska ligan har inte haft så stor status utomlands, men nu börjar klubbarna titta mer på damerna för att det går så bra för landslaget och det är ett plus, fortsätter hon.

Tar sikte på EM

Emmy finns med i den 19-mannatrupp som tagits ut inför European Golden League och EM senare i sommar. Den ska senare bantas till 14 spelare och H/H-stjärnan hoppas komma med till Düsseldorf där Sverige inleder jakten på en EM-medalj i augusti.

– Jag får chansen i alla fall. Sedan får man försöka ta den och räcker det inte så räcker det inte. Förbundsledningen söker i bland mer än bara en volleybollspelare och kikar mer mot kvalitéer för framtiden och utvecklingspotential så vi får se vad som händer.

Syskonen kommer från en riktig idrottsfamilj i Norsjö i norra Sverige. Deras mamma är ordförande i den lokala volleybollklubben och morbror är tränare.

ANNONS

Det var också där som Anderssons fick sin idrottsfostran. Emmy gick den långa vägen via spel i lägre klubbar innan hon hamnade i Örebro och sedan fyra år i Hylte/Halmstad. Joel flyttade först till volleybollgymnasiet i Falköping, sedan Örkelljunga och därefter till H/H.

Lagkapten trots ung ålder

Trots att lillebror Andersson bara är 22 är han lagkapten i Sveriges bästa lag och då har klubben ändå betydligt äldre toppspelare med större erfarenhet som Dardan Lushtaku, 30, och Tomas Vilimas, 33, i truppen.

– Jag är ganska självsäker i mina egenskaper på planen och jag vet vilken nivå jag håller, men att sprida ett lugn och andra delar som är min uppgift har varit tufft. Jag har känt att jag fått förtroende från de äldre killarna, som varit ledare i många av sina tidigare lag.

– Jag har verkligen försökt att ta på mig rollen som lagkapten och det har utvecklat mig otroligt mycket som person. Framförallt det jag har lärt mig i år kommer jag ha nytta av om jag tar klivet ut i Europa.

Jagar tredje raka SM-guldet

På lördag möter Joels Hylte/Halmstad Lund hemma i arenan i jakten på föreningens tredje raka SM-guld.

– Vi vet att vi nog besitter den starkaste truppen på pappret och har gjort det otroligt bra hela säsongen. Vi har gått in med inställningen att göra en bra match varje gång och det har gjort att vi har lyckats vinna varenda match trots att det inte sett fantastiskt ut. Målet är att ta hem semifinalen så fort som möjligt för att spara energi.

ANNONS

För Hylte/Halmstads damer väntar en tuff semifinal med start borta mot Örebro på lördag.

– Vi har inte kuggat i många gånger under säsongen. Därför ska det bli kul att se om vi kan ta fram vårt bästa spel från alla samtidigt för i så fall har vi guldchans. Men man ska orka göra det också i en serie i bäst av fem matcher.

LÄS MER:Doktor och elitspelare – Karins (o)möjliga kombination: ” Eviga specialfallet”

LÄS MER:SM-guldet saknas i samlingen: ”Det stora målet nu”

LÄS MER:Landslagsässet slog H/H till semi – möter sitt gamla lag

ANNONS