Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nä, det ville sig inte. Sveriges lagkapten Marcus Nilsson gjorde precis som övriga svenskar en stark insats och pressade gruppfavoriten Finland, men fick till slut ge sig med 1–3.

Sverige nära skräll i EM-kvalet

Finland har 30 miljoner kronor i landslagsbudget – Sverige har inte ens en miljon. Ändå var blågult bara en hårsmån från att skrälla i EM-kvalet mot grannen i öst, men fick till slut ge sig efter en närmare två timmar lång gastkramning. – Vi hade dem i brygga, suckar svenske lagkaptenen Marcus Nilsson.

EM-kval

Finland    3

Sverige    1

(21–25, 25–14, 26–24, 25–21)

Finland kom till kvalet i danska Sönderborg som storfavorit till gruppsegern och avancemang till EM-slutspelet i Polen 2017, men efter den minst sagt överraskande 0–3-förlusten mot Portugal i fredags kväll var det ett skakat lag som mötte Sverige.

Favorittrycket hängde som ett ok på de blåvita axlarna och nervositeten lyste igenom.

– Vi gjorde en fantastisk match, men blev utsatta av deras konstanta servepress och till slut orkade vi inte stå emot längre. Serven och mottagningen avgjorde, konstaterar Sveriges förbundskapten Johan Isacsson.

Marcus Nilsson nickar instämmande:

– Till stora delar gjorde vi det bra, men vi tappade servemottagningen i bland och när vi gjorde det hade vi inte en chans, säger världsstjärnan.

33-årige Nilsson gjorde flesta poäng i blågult, 23, men överglänstes den här kvällen av Finlands vassa högerspelare Olli Pekka Ojansivu, som dundrade in hela 29 poäng.

Det var också den finländske storstjärnan som visade vägen sedan Sverige satt ordentlig press med att rättvist vinna det första setet med 25–21.

I andra började han komma mer till sin rätt och fick med sig övriga när finländarna vände 6–8 till 14–10, som så småningom blev förkrossande 25–14.

Då trodde nog de flesta i Humlehöjhallen, där den finska klacken var mycket, mycket större än den svenska, att det skulle bli en enkel resa mot seger för nabon.

Men så blev det inte alls.

Finland, som de senaste årtioendena prenumererat på en plats i EM-slutspelet, fick slita hårt för att besegra svenskarna.

I det jämna tredje set var det fördel Sverige sedan Wille Nilsson blockat in viktiga 23–22, men finländarna tog sig ur knipan och lyckades ta ledningen med 2–1 sedan Marcus Nilsson slagit den sista bollen i blocket.

Svenskarna hade sedan ledningen med 8–5 och 17–16 utan att kunna knyta åt och när servemottagningen sedan havererade vid 21–21 kunde Finland avgöra fram till 25–21.

– Det är sjukt irriterande att vi inte klara av att hålla fokus hela vägen, tycker Nilsson.

Isacsson hade planer på att vila Marcus på lördagen för att han skulle vara fräsch till Portugalmatchen i morgon, men förbundskaptenen ändrade sitt beslut.

– Så här i efterhand var det kanske dumt att slösa energi på den här fajten, men å andra sidan har vi mycket tid att återhämta oss på till på söndag, säger Marcus.

Hylte/Halmstad hade tre spelare med plus Jens Ahremark, som lämnade klubben i somras för proffsspel i Antwerpen. Unge Viktor Lindberg fick chansen från start igen och varvade bra saker med mindre bra – mer beröm då till passaren Dardan Lushtaku som hittade utvägar ur de mest svåra lägen.

– Min insats var bättre än mot Danmark. Passen satt och serven var okej, men jag vet att jag har en nivå till, säger Dardan.

Han var lika besviken som alla andra efter förlusten.

– Vi var inte tillräckligt skarpa när det gällde. Nu har vi haft många chanser att vinna när vi mött stora volleybollnationer och det är dags att ta den snart!

Portugal kan vara en bra början.

I så fall har Sverige skapat ett bra utgångsläge inför den andra kvaldelen i Helsingfors nästa helg.

Fler lokala sportnyheter hittar du här