Finalspel. Sverige blev under söndagen klart för finalspel i European League. 
Finalspel. Sverige blev under söndagen klart för finalspel i European League. 

Sverige klart för finalspel i European League

Sverige är klart för finalspel i European League. Blågult vann under söndagen mot Azerbajdzjan med 3-1 i set i Tirana, samtidigt som Albanien föll mot Makedonien. Det gav en andraplats i gruppspelet och ett sensationellt avancemang.

ANNONS
|

– Det är första gången någonsin vi spelar Euro League och redan är vi i Final Four. Killarna spelar tillsammans och för varandra. Alla gör sitt jobb och när någon har det svårt så kliver dom andra in och axlar, säger Sveriges tränare Claes-Göran Eriksson till svenska volleybollförbundets hemsida.

Sverige - med Hylte/Halmstad-spelarna Viktor Lindberg, Philip Pettersson, Dardan Lushtaku och Anton Tegenrot Wijk i laget - vände i helgen ett närmast omöjligt läge till avancemang till finalrundan i European League.

Landslaget inledde helgen i lördags med att besegra Albanien med 3-1 i set, vilket väckte liv i gruppen och gav svenskarna hopp om avancemang trots att laget var ett par poäng bakom Albanien i gruppen inför den sista omgången.

ANNONS

– Vi tvivlade aldrig på vår förmåga och det kändes hela tiden som om detta var vår match, säger Hylte/Halmstad-spelaren Dardan Lushtaku till svenska volleybollförbundet.

Sverige behövde i den avslutande gruppspelsomgången vinna med 3–0 eller 3–1 i set, samtidigt som Albanien behövde förlora med samma siffror för svenskt avancemang.

Och så blev det. Sverige släppte aldrig in Azerbajdzjan i matchen och vann klart med 25–18, 25–16, 25–16. H/H:s Viktor Lindberg gjorde näst flest poäng för svensk del med tolv poäng.

Värdlandet Albanien förlorade i sin tur mot fenomenala gruppettan Makedonien med 2-3 i set, vilket innebar att Sverige blev grupptvåa med samma poäng som Albanien.

Sverige får sålunda göra upp i Final Four, som slutspelet kallas för, med Danmark, Makedonien och Ukraina den 1-2 juli i Gentofte, Danmark.

–Vi visar att det är här Sverige hör hemma, säger Claes-Göran Eriksson.

ANNONS